Külföld

Több migráns indul útnak

A tervezett olaszországi kikötőzár híre miatt

A tervezett olaszországi kikötőzár híre miatt az utóbbi napokban több migráns indult útnak a Földközi-tengeren az olasz partok felé, mint korábban a hatóságok csütörtöki közlése szerint. Ezen a napon is szünet nélkül érkeztek a kikötőkbe az emberekkel teli hajók, csak Lampedusára éjszaka több mint kétszázan érkeztek.

Több migráns indul útnak
A migránsok 2022. október 27-én szállnak ki az olasz parti őrség Diciotti járőrhajójáról a dél-calabriai régióban található Crotone kikötőjében, miután az SOS Mediterranee Ocean Viking kimentette őket. Az olasz parti őrség 2022. október 26-án azt közölte, hogy több mint 1000 migránst mentett ki két halászhajóról a Földközi-tengeren az éjszaka folyamán, két holttestet pedig megtaláltak
Fotó: AFP/Gianluca Chininea

A szombaton beiktatott, Giorgia Meloni vezette új, jobboldali olasz kormány a minap bejelentette, hogy lezárják a kikötőket az illegális migránsok előtt.

Az utóbbi huszonnégy órában ezren érkeztek a dél-olaszországi Calabriába, amely Lampedusa után a migránshajók második számú kikötőpontjának számít. A háromszázötven fős lampedusai migránstáborban ismét több mint ezren szoronganak. Közülük mintegy ötszáz embert át akarnak szállítani Szicíliára.

Az afrikai partokhoz legközelebbi olasz szigeten csütörtökön újabb két holttestet vetett partra a tenger. Velük már tizenegyre nőtt azoknak a holttesteknek a száma, amelyeket az utóbbi napokban találtak a sziget körül. Kivétel nélkül migránsok voltak. A lampedusai polgármester a tetemek azonnali elszállítását sürgette, mivel a szigeten nincs elég hűtőkamra, és a temetőben sincs már hely.

„Üzenet az emberkereskedőknek és cinkosaiknak: a jobbközép választási programja szerint Olaszország nem tűri tovább az illegális bevándorlást és a kontroll nélküli kikötést. A külföldi civil szervezetek ehhez tartsák magukat!” – írta Twitter-fiókján Matteo Salvini, a kikötőkért is felelős infrastrukturális miniszter. Arra utalt, hogy az emberkereskedők cinkosainak a nem kormányzati szervezetek migránsokat fedélzetre vevő hajóit tartja.

Matteo Piantedosi belügyminiszter első rendelkezésével az olasz nemzetbiztonságra veszélyesnek nyilvánította a norvég felségjelzésű Ocean Viking és a német zászló alatt hajózó Humanity1 civil hajókat, amelyek jelenleg még nemzetközi vizeken tartózkodnak, kikötési engedélyre várva Máltától vagy Olaszországtól. A két hajón több mint négyszázan vannak.

Újraindította tevékenységét a Mediterranea olasz szervezet egyik hajója is, a Sea-Watch német szervezet pedig repülőgéppel követi a Líbiából induló hajók mozgását. A Sea-Watch mikroblogján megjelent felvétel szerint a líbiai parti őrség lelövéssel fenyegette a repülőt.

„Végső soron azt szeretnénk, ha a Földközi-tengeren egyáltalán nem lennének migránsokat szállító hajók. Elsőként megerősítjük az együttműködést azokkal az országokkal, amelyekből a migránsok elindulnak” – jelentette ki a belügyminiszter a Tg5 tévében szerda este. Piantedosi hozzátette, hogy Róma mindenekelőtt Tunéziával, Líbiával, Egyiptommal és Algériával akar megegyezni arról, hogy hány migráns indulhat el partjaiktól.

A prefektusból lett belügyminiszter hozzátette: igent mond az emberéletek mentésére, de nemet az NGO-hajók kikötésére. Emlékeztetett arra, hogy hétfő óta a parti őrség háromezer embert mentett ki a tengerből az olasz vizeken.

Riccardo Noury, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet olaszországi szóvivője szerint a jobboldali kormánnyal visszatért az az időszak, amelyben „bűnözőknek nyilvánítják a nem kormányzati szervezeteket, és hajóikat nem engedik kikötni”. Noury elfogadhatatlannak nevezte a római kormány elképzelését, hogy a regisztrációs központokat Afrikába helyezzék át: „Így az Európai Unióba való belépésről éppen azokban az országokban döntenének, ahonnan az emberek el akarnak menekülni.” 

A római belügyminisztérium adatai szerint 2016 és 2021 között több mint 436 ezren érték el az olaszországi partokat, az idei év eleje óta pedig több mint 79 ezren érkeztek.
 

Kapcsolódó írásaink