Krónika

Csökkent a magyarok alkoholfogyasztása

A délkelet-ázsiai országok látványos gazdasági növekedése nagy távlatokat nyitott a szeszesital-kereskedelem előtt

Számottevően megugrott a világban a szeszes italok fogyasztása. Jó hír viszont, hogy hazánkban 1990 óta kevesebb bor, sör, pálinka gurult le a magyarok torkán.

Csökkent a magyarok alkoholfogyasztása
Koccintásra várnak ezek a tequilával töltött poharak
Fotó: Bodnár Patrícia

A The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült: harminc év alatt hetven százalékkal növekedett az alkoholfogyasztás a világban, és néhány helyen kiugró a növekedés, vagy épp meglepő a csökkenés mértéke. A kutatók száznyolcvankilenc országban élő tizenöt és kilencvenkilenc év közötti emberek 1990-es, 2010-es és 2017-es alkoholfogyasztásának adatait elemezték. Ebből kiderült, hogy a Föld lakóinak szeszesital-fogyasztása 2017-re 6,5 literre emelkedett. A legnagyobb mértékű, harmincnégy százalékos emelkedést 2010 óta a gazdaságilag feltörekvő délkelet-ázsiai országokban mérték, így Kínában, Indiában, Viet­namban, valamint Indiában. Az értékek növekedése nemcsak a fejenként megnövekedett átlagfogyasztásra vezethető vissza, hanem a népességnövekedésre is. Kiderült, hogy 2017-ben az észak-afrikai országokban és a Közel-Keleten ittak a legkevesebbet, míg a legtöbbet Közép- és Kelet-Európában. A legtöbb alkoholt Moldovában fogyasztották 2017-ben: fejenként átlagosan tizenöt litert, a legkevesebbet pedig a muzulmán Kuvaitban, ahol ez alig 0,0005 liter volt.

Jó hír, hogy bár hazánkban mintegy nyolcszázezer alkoholproblémával küzdőt tartanak nyilván, a fejlett nyugati országokhoz hasonlóan javultak a fogyasztási adatok: míg 1990-ben fejenként átlagosan kiemelkedően sok, 17,2 liter tiszta alkoholt ittunk meg, ez 2010-ben 12,1, majd 2017-ben 11,2 literre csökkent.A különböző értékeket és változásaikat a kutatók olyan tényezőkre vezetik vissza, mint a vallás, az egészségpolitika és a gazdasági növekedés, amely a legerősebb hatású tényező. Ezt elsősorban Kína és India szemlélteti, hiszen ezekben az országokban 1990 és 2017 között átlagosan megkétszereződött az alkoholfogyasztás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2016-ban minden huszadik haláleset hátterében az alkohol állt, ezért 2025-re a 2018-as mértékhez képest tíz százalékkal kellene csökkenteni az alkoholfogyasztást, ám belátják, ez a cél valószínűleg nem fog teljesülni.

Kapcsolódó írásaink