Külföld

A radikális iszlám jelenti továbbra is a legnagyobb kockázatot a holland terrorelhárítás szerint

Viszonylag nagy kiterjedése és szervezettsége miatt a radikális iszlamista mozgalmak jelentik továbbra is a legfőbb veszélyt a holland nemzetbiztonságra nézve – olvasható a holland terrorelhárító ügynökség (NCTV) kedden közzétett jelentésében

A radikális iszlám jelenti továbbra is a legnagyobb kockázatot a holland terrorelhárítás szerint
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Jaafar Ashtiyeh

Az ügynökség elemzése szerint a hollandiai dzsihadista mozgalmak dinamikája kiszámíthatatlan, annak ellenére, hogy a kormány erőteljesen fellépett velük szemben. Az általuk jelentett terrorveszély bármikor nőhet, például mozgósító események hatására, vagy akkor, ha terrorista elítélteket szabadon engedik fogságukból.

Az NCTV arra is felhívta a figyelmet, hogy a szélsőséges kormányellenes mozgalmak fokozatos térnyerése erőszakba csaphat át. Ezek a csoportok alapvetően bizalmatlanságot és dühöt éreznek a kormánnyal és az állami intézményekkel szemben, néhányan közülük összeesküvés-elméleteket terjesztenek. „Az összeesküvés-elméletek aláássák a demokratikus jogrend intézményeibe vetett közbizalmat, terjesztésük terrorcselekményekhez vezethet” – figyelmeztetett az ügynökség.

A jelentés szerint ezek a csoportok a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések elleni tüntetések hátterében jelentek meg, és egyre inkább más, a társadalmat megosztó témákra összpontosítanak. „Egy olyan mozgalom van kialakulóban, amelyet mély ellenségesség, fanatizmus és erőszakos önbíráskodásról szóló képzetek jellemeznek” – fogalmazott az ügynökség.

Az NCTV úgy véli, továbbá hogy egyes szélsőjobboldali mozgalmak is kockázatot jelentenek a nemzetbiztonságra nézve. Az elemzés kiemeli, hogy egyes jobboldali radikális csoportok a terrorista erőszakot tartják törvényes eszköznek a „fehér felsőbbrendűségen alapuló állam” megvalósításhoz. Az ügynökség szerint ez a fajta diskurzus egyre inkább a nyilvános viták részévé válik Hollandiában.

Kapcsolódó írásaink