Külföld

Válaszolt a kritikákra a szlovák köztársasági elnök

Eldőlt, mikor járulhatnak az urnákhoz a szlovák állampolgárok. A szavazásra jogosultak eredendően két kérdésről dönthettek volna, de a másikat – mely gyakorlatilag a kormány azonnali menesztéséről szólt – Zuzana Čaputová köztársasági elnök az alkotmánybírósághoz utalta.

Válaszolt a kritikákra a szlovák köztársasági elnök
Zuzana Čaputová: Nem buzdítom részvételre a polgárokat
Fotó: MH/Purger Tamás

Jövő január 21-én, szombaton népszavazás lesz a választási időszak lerövidítéséről Szlovákiában – írta meg a pozsonyi Új Szó. Az orgánum emlékeztet, a referendumot a jelenleg ellenzékben lévő Smer kezdeményezte más pártokkal összefogva. Eredetileg két felvetést akartak a polgárok elé bocsátani, ám az államfő az első miatt – amely gyakorlatilag a hivatalban lévő kormány azonnali menesztéséről szólt – az Alkotmánybírósághoz fordult. A testület kimondta, hogy az sérti az alapokmányt, így az kiesett.

Az ügy kapcsán Zuzana Čaputová arról beszélt, a legkésőbbi időpont, amikorra az alkotmány szerint a népszavazást kiírhatta volna február 12-e. Azaz január 28., február 4. és február 11. jöhetett volna még szóba – fogalmazott. Hozzátette, a dátumokat aszerint tűzték ki, mennyi időbe telik a külföldi szavazás, illetve magának a referendumnak az előkészítése.

Az államfő korábban többször hangoztatta, nem fogja a polgárokat a részvételre buzdítani. Az ellenzéki pártok vezetői közben jelezték, sikerre számítanak január 21-én.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom