Külföld

Román fegyvereket venne a Pentagon

Nem csupán egyirányú a fegyvervásárlás az Egyesült Államok és Bukarest között. Washingtont is érdeklik a Romániában készített fegyverek, ezért szívesen venne belőlük. Igaz, nem túl szofisztikált eszközökről van szó, ugyanis a Pentagon AK–47-eseket és azok klónjait szeretné beszerezni.

Román fegyvereket venne a Pentagon
Kalasnyikov géppisztolyok egy raktárban (Képünk illusztráció.)
Fotó: Thomas Samson / AFP

Ak–47-eseket és azok helyben gyártott klónjait vásárolná meg Romániától az Egyesült Államok – írta meg hétfőn a Főtér. Mint olvasható, a kontraktus nagyságrendileg persze nem akkora, mint amikor Bukarest Patriot légvédelmi ütegeket vett, de azért jól jöhet, ha teljesül.

Az Egyesült Államok közbeszerzési eljárásainak honlapja szerint a Kalasnyikov fegyvercsaládba tartozó gépkarabélyokat keresnek, amelyeket nem csupán a Szovjetunióban, illetve annak felbomlása után Oroszországban gyártottak, hanem egykor a szovjet befolyás alatt álló európai államokban is. Az amerikaiak elsősorban AK–47-esekre vágynak, valamint ezek megfelelőre, mint  például a Romániában készített PA md. 86-ra, valamint a keletnémet MPi AK74-re.

Az ügylet természetesen az alkatrészekre is kiterjedne.

A lap hozzáteszi, szinte bizonyos, hogy a szállítmányok Ukrajnában kötnének ki, ott ugyanis jelentős hiány van a kézifegyverekből.

Kapcsolódó írásaink