Külföld

„Kijev akadályozza a békét”

Vlagyimir Putyin orosz államfő kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai területeken nem harcolnak külföldi csapatok

A gázszállításokról, a kelet-ukrajnai helyzetről, az amerikai elnök elleni eljárásról, valamint az orosz belpolitikáról is beszélt éves sajtótájékoztatóján az orosz elnök. Közben lövöldözés volt az FSZB székházánál.

„Kijev akadályozza a békét”
Az orosz elnök sajátos műfaja a több­órás sajtótájékoztató, amelyen számos témát érinteni szokott
Fotó: AFP/Evgeny Biyatov

Ismét maratoni sajtótájékoztatót tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában, ahol hangsúlyozta, a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságokban nincsenek külföldi csapatok, amelyeket a minszki megállapodások alapján ki kéne vonni, csak helyiek önvédelmi erői vannak. Hozzátette: ugyanakkor nyugati zsoldosok mindkét oldalon harcolnak. Putyin szerint a rendezést elsősorban az akadályozza, hogy Kijev az erőszakhoz nyúl, ahelyett hogy párbeszédet folytatna a helyi lakossággal, amint azt a minszki megállapodás előírja. Ukrajna kapcsán hozzátette, Moszkva nem akarja kiélezni az energetikai helyzetet, s kész fenntartani az orosz gáz ukrajnai tranzitját.

Az elnököt kérdezték az amerikai kollégája, Donald Trump elleni felelősségre vonási eljárás (impeachment) várható hatásairól, amit csütörtökre virradóra megszavazott a washingtoni képviselőház. Putyin szerint „az abszolút légből kapott okokból elindított” impeachment a választást 2016-ban elvesztő demokraták által indított belpolitikai háború. Kitért arra is, hogy Moszkva kész bármikor meghosszabbítani a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Start–3 megállapodás hatályát, ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy Oroszország tükörintézkedésekkel fog válaszolni az amerikai szankciókra.

A belpolitikára térve Putyin nem zárta ki, hogy a jövőben két ciklusra korlátozzák majd az államfő mandátumát.
Ugyancsak tegnap, este lövöldözés volt a titkosszolgálat (FSZB) moszkvai belvárosi székháza előtt. Az ismeretlen lövöldöző több forrás szerint egy Kalasnyikov gépkarabéllyal nyitott tüzet a Ljubjanka téren, az Izvesztyija című lap szerint három emberrel is végzett. A támadásnak emellett számos sebesültje is van. Az FSZB ártalmatlanná tette a támadót.

Kapcsolódó írásaink