Külföld

Oroszország kész felfegyverezni Latin-Amerikát

Amerikai érdekszférában terjeszkedne Moszkva

Amíg Kína gazdaságilag terjeszkedik az amerikai kontinensen, Oroszország igyekszik újból felmelegíteni régi szövetségesi kapcsolatait.

Oroszország kész felfegyverezni Latin-Amerikát
Lenne miből válogatniuk a latin-amerikai kormányoknak, ha Oroszország komolyan gondolja a fegyverekkel való ellátásukat
Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország kész a „legmodernebb fegyvertípusokat” biztosítani szövetséges országainak, köztük a latin-amerikai szocialista rezsimeknek, ezzel is bővítve Oroszország fegyverkereskedelmét szövetségeseivel.

„Oroszország őszintén ápolja a Latin-Amerika, Ázsia és Afrika államaihoz fűződő történelmi erős, baráti, valóban bizalmi kapcsolatokat, és kész arra, hogy partnereinek és szövetségeseinek a legmodernebb fegyvertípusokat kínálja a kézifegyverektől a páncélozott járművekig és a tüzérségig, a harci repülőgépekig és a pilóta nélküli légi járművekig” – mondta Putyin a Moszkvában tartott Armija2–022 Nemzetközi Katonai és Műszaki Fórum megnyitóján elhangzott beszédében.

Putyin ugyanakkor beszédében nem nevezett meg konkrét nemzetet, de mint ismert, Moszkva jó kapcsolatokat  ápol Venezuelával, Kubával és Nicaraguával. 

Oroszország januárban bejelentette, hogy megerősíti az együttműködést ezzel a három országgal „minden területen”, beleértve a katonai együttműködést is.

Venezuela esetében Oroszország már Hugo Chávez idejétől kezdve fegyverekkel látja el az ország rezsimjét. Venezuela a térségben az orosz fegyverek legnagyobb vásárlója, lőfegyvereket, harci repülőgépeket és rakétákat vásárol. Oroszország és Venezuela tárgyalásokat folytatott arról, hogy Kalasnyikov-fegyvereket gyártó üzemet nyissanak az országban. A venezuelai vezetést visszatérően foglalkoztatja az a lehetőség is, hogy Oroszország katonai támaszpontokat telepítene Venezuelába, bár a Maduro-rezsim tagadta egy venezuelai orosz támaszpont létesítésének lehetőségét. 

Kuba, amely egykor a Szovjetunió szövetségese volt, továbbra is katonai támogatást kap Oroszországtól, és Moszkva az utóbbi időben megerősítette befolyását a szigetországban. Olyan találgatások is napvilágot láttak, miszerint akár orosz katonai bázist is létesítenének a karibi szigetországban. 

Nicaragua júniusban fogadott el egy rendeletet, amely engedélyezte határozatlan számú orosz katona, hajó és harci repülőgép belépését az országba, akik július 1-jétől december 31-ig maradnak az ország területén „humanitárius segítségnyújtás, vészhelyzetekben mentési és keresési feladatok”, valamint „illegális tevékenységek elleni bűnüldözés” céljából. 

Daniel Ortega nicaraguai elnök „humanitárius segítségnyújtásnak” nevezte Oroszország katonai telepítését az országban. A megállapodás 80 orosz katona részvételét is lehetővé teszi a nicaraguai hadsereg elit alakulatában.

Az orosz katonai jelenléttel kapcsolatban az orosz külügyminisztérium elutasította az aggodalmakat, miközben kitartott amellett, hogy a telepítés csak „rutin” és nem az Ortega-rezsim azon törekvése, hogy megnyíljon az út az orosz katonai jelenlét előtt az országban. Nicaragua eddig tagadta, hogy orosz támaszpontokat telepítenének az országba. Daniel Ortega korábban ugyanakkor már kifejezte érdeklődését az orosz fegyverek beszerzése iránt.

Kapcsolódó írásaink