Külföld

November 27-én megtartják a Sanghaj Maratont

Csak azok lehetnek ott a rajtnál, akik állandó jelleggel Sanghajban laknak

November utolsó vasárnapján megrendezik a hagyományos sanghaji maratoni futóversenyt, bár az idei tömegrendezvényt a koronavírus elleni korlátozások jegyében tartják meg a kínai szervezők, akik 18 ezer résztvevővel számolnak.

November 27-én megtartják a Sanghaj Maratont
Az eseményt a nemzetközi szövetség a legrangosabb, arany besorolású maratonok között tartja számon
Fotó: STR/AFP

Csütörtök estétől kezdték el fogadni a jelentkezéseket, de csak azok lehetnek ott a rajtnál, akik állandó jelleggel Sanghajban laknak. A külföldiek közül azok indulhatnak, akik legalább hat hónapja a városban élnek, és érvényes vízumuk van.

A járványt kordában tartani hivatott intézkedések részeként a startjogot szerzőknek három nappal a maratoni előtt mindennap PCR-teszten kell átesniük. A nevezési díj a kínaiaknak 100 jüan (13,67 dollár), míg a külföldieknek 300 jüant kell fizetniük.

Az először 1996-ban kiírt Sanghaj Maratont 2019-ben még 38 ezer futó részvételével tartották meg, 2020-ban 9 ezerre csökkent az indulók száma, tavaly pedig lefújták a koronavírusos esetek számának növekedése miatt.

Az eseményt a nemzetközi szövetség a legrangosabb, arany besorolású maratonok között tartja számon. A pályacsúcsot a férfiaknál a kenyai Paul Lonyangata tartja 2015 óta 2:07:14 órával, míg a nőknél az etióp Yebrgual Melese a rekorder, aki 2018-ban 2:20:36 órával diadalmaskodott.

Kapcsolódó írásaink