Krónika

Novák Katalin nem akárkikkel futotta le a maratont

Novák Katalin köztársasági elnök négyes váltóban, fogyatékossággal élő sportolókkal párban futva teljesítette vasárnap a 37. Spar Budapest Maraton távját.

Novák Katalin nem akárkikkel futotta le a maratont
Novák Katalin köztársasági elnök (k) Szente Vajk színész, rendező, drámaíró, műsorvezető (b3), László Attila autóversenyző (b2), Boronkay Péter tízszeres világbajnok, hatszoros Európa-bajnok paratriatlonista (b), Juhász Attila futó (j3), Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszónő (j2) és Lengyel Zsófia látássérült sportoló (j) társaságában bemelegít a 37. SPAR Budapest Maraton Fesztivál váltófutása előtt
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Novák Katalin a közmédiának nyilatkozva azt mondta, küldetésének tekinti, hogy megmutassa, ép és sérült emberek, sportolók, futók együtt mire képesek.

A köztársasági elnök Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszóval, Szente Vajk színész-rendezővel és Lévay Viktória színésszel váltóban teljesítette a távot, párban futva Boronkay Péter, László Attila, Lengyel Zsófia és Juhász Attila fogyatékossággal élő sportolókkal.

Novák Katalin a közmédiának úgy fogalmazott, Zsófinak szüksége volt az ő szemére, neki pedig Zsófi lelkére és támogatására végig az úton.

Boronkay Péter a legeredményesebb hazai paratriatlonista, tízszeres világbajnok, hatszoros Európa-bajnok, születése óta végtaghiánnyal él.

László Attila sportbíró volt a Hungaroringen, négy évvel ezelőtt megsérült egy verseny során, ezért térdtől lefelé amputálni kellett az egyik lábát, azóta lábprotézise van. A balesete ellenére továbbra is szenvedélye az autóversenyzés, a gokart, a kerékpározás és a futás.

Lengyel Zsófiának kisgyermekként derült ki szembetegsége. Kezdetben százméteres sprinter volt, országos bajnoki címeket szerzett ebben a számban. 2013-ban kezdett triatlonozni, 2016-tól parakerékpározni, hat évig volt válogatott sportoló a két sportágban.

Juhász Attila születésekor agyvérzést kapott, és lyukas volt a tüdeje, többször élesztették újra, mindennek következtében a bal oldalára lebénult. 2017 óta fut, többször teljesítette az Ultrabalatont, részt vett a Roma di maraton elnevezésű versenyen, és terepversenyeken is gyakran elindul.