Külföld

Lecsaptak a csaló álorvosokra Bukarestben

Méregdrágán adtak el orvosi eszközöket román álorvosok olyanoknak, akiknek nem is volt rá szükségük. A teljes kár százötvenezer lejt (12,4 millió forintot) tesz ki.

Lecsaptak a csaló álorvosokra Bukarestben
Olyan szolgáltatást kaptak a betegek, amire nem is volt szükségük (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az emberek továbbra is bárkinek bármennyit hajlandók fizetni az egészségükért, ezért a hírhedt román álorvos, Matteo Politi lebukása ellenére továbbra is sokan adják ki magukat szakembernek – olvasható a Főtér cikkében. Az orgánum beszámolójának apropóját az adja, hogy Bukarestben a rendőrség lecsapott egy magát egészségügyi wellnessközpontként hirdető intézményre, ahol rögtön tucatnyi bűnöző akadt horogra.

Mint kiderült, az intézmény tizenkét munkatársa doktornak adta ki magát, és idős embereket átverve akart megtollasodni. A módszerük szerint orvosi eszközöket sóztak rájuk jókora felárral. A hirdetéseikkel odacsábított nyugdíjasoknak a „biorezonancia-orvosok” a vizsgálat után „bebeszélték”, hogy betegek, miközben nem is szenvedtek a „megállapított” kórban. Majd rávették őket, hogy tőlük szerezzék be az – amúgy teljesen fölösleges – kezeléshez szükséges berendezéseket.

Mindezt úgy, hogy egy négyezer lejes (330 ezer forintos) oxigénkoncentrátorért tizenötezer lejt (1,3 millió forintot), egy félezer lejes lézeres eszközért ötezret (418 ezer forint) kértek, egy gyógymatracnak hazudott eszközt pedig a valós, ötszáz helyett ötezer-egyszázért sózták rá a gyanútlan emberekre.

Eddig kilencen tettek feljelentést, az átvert ügyfelek száma azonban ennél jóval nagyobb. Az okozott kár mértéke mintegy százötvenezer lej (12,4 millió forint). A klinika tizenöt munkatársát állították elő kihallgatásra, közülük tizenkét „orvost” vettek őrizetbe csalás és csalásban való bűnrészesség alapos gyanúja miatt.

Kapcsolódó írásaink