Külföld

Közös hadgyakorlaton a V4 erői

Megkezdődött pénteken a visegrádi csoport fegyveres erőinek közös, Puma–22 fedőnevű hadgyakorlata. A délkelet-lengyelországi Nowa Deba melletti katonai műveletben amerikai és brit katonák is részt vesznek.

Közös hadgyakorlaton a V4 erői
Egy korábbi lengyelországi V4-hadgyakorlat (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/Mateusz Wlodarczyk

Csaknem kétezer ember vesz részt a visegrádi csoport (V4-ek) fegyveres erőinek közös, Puma–22 fedőnevű lengyelországi hadgyakorlatán. A november 9-én záródó katonai műveletben a csehek, a lengyelek, a magyarok és a szlovákok mellett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szövetséges katonái is szerepet kapnak.

A két „külsős” a Lengyelország keleti szomszédságában kialakult háborús helyzet miatt tartózkodik a Kárpátaljai vajdaságban – mondta el a PAP hírügynökségnek Przemyslaw Lipczynski. A manőverek helyi résztvevőjének, a 18. hadosztálynak a szóvivője utalt rá, a Puma–22-n főként páncélos és gépesített alegységek dolgoznak együtt, de jelen vannak tüzérségi, utász, vegy- és légvédelmi, valamint felderítő alakulatok is. A katonák taktikai manővereivel párhuzamosan parancsnoki gyakorlatok is zajlanak.

A fő cél a hadseregek együttműködésének tökéletesítése, valamint az, hogy ellenőrizzék a szövetséges taktikai műveletek tervezésének, szervezésének és végrehajtásának képességeit – közölte Lipczynski. Mint megjegyezte, az idei gyakorlattól kezdve az ukrajnai háború tapasztalataiból és tanulságaiból is merítenek.

A 18. gépesített hadosztály azon lengyel egységek közé tartozik, amelyeket az amerikai Abrams harckocsikkal, valamint a K–239 Csunmu típusú dél-koreai tüzérségi rakétarendszerekkel és a szintén ott készült K9 önjáró lövegekkel szerelnek fel hamarosan.

Kapcsolódó írásaink

Közös hadgyakorlat a keleti országrészben

ĀSzalay-Bobrovniczky Kristóf: A magasztos, ám veszélyekkel teli hivatásért cserébe a Magyar Honvédség megbecsült és kiszámítható életpályát kínál, anyagi biztonsággal