Külföld

Szijjártó: Magyarország a békében érdekelt

Minél előbb véget kell vetni a regionális fegyveres konfliktusoknak – szögezte le Szijjártó Péter Ammánban, ahol a külgazdasági és külügyminiszter az ukrajnai háború eszkalációjának veszélyeire figyelmeztetett, és kiemelte: Magyarország szinte egyedüliként szólal meg a béke hangján Európában.

Szijjártó: Magyarország a békében érdekelt
Szijjártó Péter az Ammáni Biztonsági Fórumon
Fotó: MH/Facebook

Magyarország szinte egyedüliként szólal meg a béke hangján Európában, sőt az egész nyugati féltekén az ukrajnai háborúval kapcsolatban, miközben a többség eszkalációs retorikát alkalmaz – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Jordániában. Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető az Ammáni Biztonsági Fórum nyitó panelbeszélgetésén kiemelte: Bár regionális fegyveres konfliktusról van szó, az súlyos negatív hatásokkal jár az egész világ számára, egyebek mellett az első valódi globális energiaválság és a kialakuló élelmezési krízis miatt.

Objektum doboz

Ukrajna szomszédjaként Magyarországon azonnal és rendkívül súlyosan jelentkeznek a háború következményei. „Hazánk kettős nyomás alatt áll, kelet felől már több mint egymillió menekült érkezett, miközben a déli határt ostromolják, ott a hatóságok csak idén már mintegy 230 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg” – közölte.

A tárcavezető kijelentette: Az elhibázott európai uniós szankciós politika csak ront a helyzeten, ráadásul nem is váltotta be a hozzáfűzött reményeket, nem vetettek véget a háborúnak, nem kényszerítették térdre az orosz gazdaságot. A harcok viszont egyre brutálisabbak, Európában energiaválság alakult ki és az árak az egekben vannak. Erre példaként hozta fel, hogy Magyarország tavaly hétmilliárd eurót fordított energiaimportra, míg ez idén 19 milliárd euró, jövőre pedig 29 milliárd euró is lehet.

Szijjártó Péter annak veszélyére is felhívta a figyelmet, hogy a háború miatt az amúgy is instabil térségek helyzete még rosszabbra fordulhat, az ellátási, élelmezési válság hamar a szélsőséges ideológiák terjedéséhez és az erőszak fellángolásához vezet. Ez pedig újabb migrációs hullámokat válthat ki, ami fokozza a terrorfenyegetettséget világszerte, mivel az ellenőrizetlen emberáradat megkönnyíti a merénylők mozgását.

Magyarország a békében érdekelt, nem szállít fegyvereket Ukrajnába és nem vesz részt az EU kiképző missziójában, akkor sem, ha ezért a kormány támadásoknak van kitéve politikailag és a nemzetközi médiában, derült ki a miniszter szavaiból. Végül figyelmeztetett: Minél előbb véget kell vetni a regionális fegyveres konfliktusoknak, ugyanis minél több ilyen zajlik párhuzamosan, annál nagyobb a veszélye egy újabb világháború kirobbanásának. Kiemelte, hogy az ukrajnai helyzet további eszkalációja nyomán könnyen kontrollálhatatlanná válhat a konfliktus.

Kapcsolódó írásaink