Külföld

Naponta száz katona erősítheti a szlovák rendőrséget

Szlovák katonák a helyi rendőrökkel együtt fognak járőrözni a Magyarországgal közös határon. A cél az illegális migráció visszaszorítása.

Naponta száz katona erősítheti a szlovák rendőrséget
Illegális migráns valahol a szlovák határon (képünk illusztráció)
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Robert Nemeti

Első körben december 15-ig naponta száz szlovák katona erősítheti a rendőrséget – írta meg szerdán a pozsonyi Új Szó. Mint olvasható, a közös munka a magyar határátkelőkön, illetve azok vonzáskörzetében zajlik majd.

Szlovákia területén a múlt év azonos időszakához képest januárjától szeptember 25-ig kétszáztizennégy százalékkal növekedett az illegális migráció. A külföldiek legnagyobb része a nyugat-balkáni útvonalon érkezett, s a számuk már 2021 óta jelentősen meghaladja a 2015-ös migrációs válság szintjét.

A pozsonyi belügyminisztérium összesítése szerint szeptember 29. és október 25. között 2090 illegális határátlépést elkövető személyt tartóztattak fel Szlovákia területén a hatóságok, emellett harminchat embercsempészt is őrizetbe vettek.

Kapcsolódó hír, hogy pár nappal ezelőtt Prága negyvenöt nappal hosszabbította meg a szlovákkal közös végek ideiglenes ellenőrzését. Az október 27-én bevezetett intézkedés előtt a cseh hatóságok és a hadsereg összesen ötezer-ötszáz illegális migránst tartóztatott fel, és hetvennégy embercsempészt vett őrizetbe.

Kapcsolódó írásaink