Külföld

Prága meghosszabbítja a szlovák határ őrizetét

A cseh kormány várhatóan további egy hónappal meghosszabbítja a szlovák határ őrzését. Minderről Vít Rakusan belügyminiszter nyilatkozott a prágai közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

Prága meghosszabbítja a szlovák határ őrizetét
A terep átfésülésével migránsok tucatjait állították elő, közöttük embercsempészeket is (képünk illusztráció)
Fotó: MUP

Ideiglenesen, tíz napra vezette be Prága szeptember 29-én a cseh–szlovák határ ellenőrzését. A szigor tizenhét köz- és hét vasúti, továbbá három folyami átkelőn azzal a céllal lépett életbe, hogy korlátozzák az illegális migránsok beáramlását az országba. Később az intézkedést húsz nappal, október 29-ig hosszabbították meg. Időközben Ausztria is ellenőrizni kezdte a szlovák határt.

„Valószínűsíthető, hogy a munkát még egy hónappal, tehát november 28-ig folytatni kell” – mondta vasárnap Vít Rakusan a cseh közszolgálati televízióban. Szerinte nem zárható ki az sem, hogy az ellenőrzések november 28. után is folytatódnak, amihez azonban a cseheknek már az Európai Unió jóváhagyására lenne szükségük.

Az Európai Bizottsággal való tárgyalás háttéranyagán már dolgozunk – jegyezte meg a belügyminiszter. Vít Rakusan szerint a cseh–szlovák határ ellenőrzésének már megvannak az eredményei, de az illegális migráció nagyarányú csökkenése „csoda lenne”. A Szlovákiából Csehországba érkező illegális bevándorlók többsége szíriai, aki Nyugat-Európába szeretne eljutni. A miniszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a németek a cseh határ ellenőrzését tervezik.

A tárcavezető megerősítette, Prága és Pozsony tárgyalásokat kezdett a visszaküldési szerződés felújításáról. Rakusan megismételte korábbi kijelentését is, miszerint az illegális migránsok számára Csehország nem célország, ők Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom