Külföld

Irán támadásra készülhet Szaúd-Arábia ellen

Akár 48 órán belül támadást intézhet Irán Szaúd-Arábia ellen hírszerzési források szerint. Washington jelezte: habozás nélkül kész megvédeni szövetségeseit a Közel-Keleten.

Olyan hírszerzési értesüléseket osztott meg Szaúd-Arábia az Egyesült Államokkal, amelyek arra utalnak, hogy Irán akár 48 órán belül támadást intézhet a királyság ellen – közölte három amerikai tisztviselőre hivatkozva az AP.

Ugyanakkor egyetlen térségbeli nagykövetség vagy konzulátus sem adott még ki riasztást, de még útmutatást sem az az Egyesült Államok Szaúdban vagy a Közel-Kelet más országaiban tartózkodó állampolgárai számára. Az AP forrásai ennek ellenére hitelesnek tartják a fenyegetésről szóló értesüléseket.

Szaúd-Arábia és Irán ENSZ-képviselete egyelőre nem reagált a hírügynökség kérdéseire, és hivatalos közleményt sem adtak ki. Ellentétben az amerikai Nemzetbiztonsági Tanáccsal. E szerint Washingtont aggodalommal tölti el Irán magatartása. „Habozás nélkül fellépünk érdekeink és partnereink védelmében a régióban” – szögezték le, hozzátéve: állandó kapcsolatban állnak a szaúdi hírszerzéssel.

Az utóbbi időben ismét kiéleződött az iráni-amerikai ellentét. A Biden-adminisztráció többször bírálta Teheránt az Irán szerte hetek óta tartó tüntetések leverése miatt, s amiért drónokkal és technikai eszközökkel támogatja Oroszország ukrajnai háborúját.

Kapcsolódó írásaink