Külföld

Irán készen áll megvitatni Kijevvel az oroszországi drónok ügyét

Irán készen áll Ukrajnával közvetlenül megvitatni az Oroszország által használt iráni drónok kérdését – jelentette ki Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter.

Irán készen áll megvitatni Kijevvel az oroszországi drónok ügyét
Az ukrán fegyveres erők által készített és közzétett fotón az állítólagosan iráni gyártmányú öngyilkos (kamikaze) drón roncsai láthatóak
Fotó: AFP

A külügyi tárca honlapján közzétettek szerint a miniszter telefonon beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, akinek elmondta, hogy Irán kész az ügyet megvitatni kétoldalú technikai találkozókon.

Amirabdollahián elismerte, hogy Irán jó kapcsolatokat ápol, és régre visszanyúló katonai együttműködést tart fenn Oroszországgal, de azt is hangsúlyozta, hogy Teherán ellenzi az ukrajnai háborút, és nem akar közvetlenül részt venni a konfliktusban.

Az ukrán hadsereg pénteken azt közölte, hogy már több mint 300 iráni kamikazedrónt lőttek le országuk felett. Az ukrán légierő egy szóvivője azt mondta, értesüléseik szerint Oroszország 2400 Sahed–136 típusú drónt rendelhetett Irántól. Az iráni vezetés mindeddig tagadta, hogy ilyen eszközökkel látná el Oroszországot.

Kapcsolódó írásaink