Külföld

Orbán Viktor néhány év alatt Közép-Európa arcává vált

Az Orbán Viktor győzelemre játszik című könyv francia szerzője szerint a magyar miniszterelnöknek európai dimenziója van, amely kontinentális léptékben is jelentős szereplővé teszi – írja az Index

Orbán Viktor néhány év alatt Közép-Európa arcává vált
Thibaud Gibelin
Fotó: MH

Az Index arról ír, Thibaud Gibelin francia történész-politológus azt mondja: Orbán Viktor reális megközelítést kínál, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa javát is szolgálja.

A portál szerint Orbán Viktorról számos könyvet írtak már, és nem kétséges, hogy még írnak is. Hangvételét tekintve – leegyszerűsítve – két kategóriába lehet sorolni az eddig megjelenteket. Vannak a személyét egyértelműen pozitívan értékelő és a politikáját megértő szándékú elemzések, valamint a vele szemben határozottan kritikus, úgymond, az érem másik oldalára fókuszáló művek. Ez a két kategória nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy az adott könyv jó vagy rossz.

Ugyanakkor a két megközelítés között nehéz átmenetet találni, de az elfogulatlanság hiánya talán nem meglepő, lévén, hogy Orbán Viktor a mai magyar politika középpontja, aki az európai színtéren is jelentős szereplővé tudott válni.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatójaként Magyarországon élő Thibaud Gibelin francia történész-politológus Orbán Viktor győzelemre játszik című könyvénél aligha kérdés, hogy a szerző hogyan látja a magyar miniszterelnököt.

Ma Orbán Viktor Magyarországa képviseli azt a törekvést, hogy a nemzetek saját maguk urai legyenek

– írja Thibaud Gibelin.

Az MCC Press gondozásában kiadott könyv érdekességét mégis az adja, hogy a szerző külföldi szemszögből hogyan értékeli, mutatja be a francia olvasók számára Orbán Viktor politikáját, illiberalizmusát, Magyarország és a magyar politika mozgásterét, valamint hatását. A könyv ugyanis először Franciaországban jelent meg 2020-ban, és most, két évvel később a hazai könyvesboltokba is megérkezett.

Tíz fejezetében Gibelin részletesen ismerteti a magyar kormány konfliktusait a migráció, a szuverenitás és a jogállamiság kérdésében. Az is egyértelműen kiderül, hogy osztja Orbán Viktor és kormánya álláspontját ezekben a témákban. A szerző úgy véli, hogy egy új korszak nyitányát éljük: az egyre kuszább nemzetközi kontextusban Európa és a nemzetei viszonyának belső újrahangolása mindinkább sürgetővé válik.

Az Index cikkéből kiderül, a francia történész-politológus szerint Orbán Viktor törekvéseinek az összegzése az, hogy az európai nemzetek következetes védelme a számukra idegen dolgokkal szemben Európa szuverenitásának megvédéséhez vezet. Thibaud Gibelinnel készített az Index interjút, melyben megkérdezték, mi volt a célja azzal, hogy a francia olvasóknak Orbán Viktor személyét és politikáját állította középpontba?

A történész úgy válaszolt, Orbán Viktor néhány év alatt a francia közvélemény számára Közép-Európa arcává vált. Esszéje egyébként franciául a Közép-Európa újjáéledése alcímet viseli. A magyar miniszterelnök megértése ugyanis azt jelenti, hogy felismerjük a Fidesz által Magyarországon képviselt főbb irányzatokat, amelyek a szomszédos országokban is teret nyernek, és amelyek szószóló híján kisebbségben maradtak volna.

A politológus úgy folytatta, minden, Magyarországgal szembeni nyugati kritika a magyar miniszterelnökre összpontosít, tehát az a kérdés, hogy megértsék, mit testesít meg Orbán Viktor. A Fidesz 2018-as győzelme teljes rejtély volt a francia politikai elemzők számára. A migráció határozott elutasítását és a „Soros-terv” elleni kampányt arra használták fel, hogy a magyar konzervatív elitet szégyenteljesnek és abszurdnak állítsák be. Hogyan kaphatott ez a politika jelentős demokratikus felhatalmazást? Erre a kérdésre próbáltam választ adni – fogalmazott az Indexnek adott interjúban Thibaud Gibelin.

Kapcsolódó írásaink

Átalakult a francia politikai status quo

ĀNehéz hetek elé néz Emmanuel Macron francia elnök, szövetségeseket kell találnia a nemzetgyűlésben. Thibaud Gibelin politológus lapunknak hangsúlyozta: komoly változást jelent a Nemzeti Tömörülés sikere