Külföld

A Meloni-kormány és a gyülekezési törvény

Prüszkölnek az ellenzéki pártok

A büntető törvénykönyv egyik cikkelyének módosításával háromtól hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók az elkövetők az engedély nélkül rendezett terület- vagy épületfoglalások miatt, amelyeken több mint ötven ember gyűlik össze. Ez a törvény keddtől hatályos a Meloni-kormány jóvoltából. Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelentkezett Rómából.

A Meloni-kormány és a gyülekezési törvény
Giorgia Meloni olasz miniszterlenök
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Az ellenzéki pártok szerint a szabadságjogokat korlátozza a Giorgia Meloni vezette kormány, amely legelső intézkedései között szigorította a nyilvános gyülekezésre vonatkozó előírásokat a kedden hatályba lépett törvénnyel.

A Matteo Piantedosi belügyminiszter nevével fémjelzett jogszabály aktualitását a Modena külvárosában rendezett rave party adta, amely egybeesett a rendelkezés hatályba lépésével.

A törvény értelmében a rendfenntartó erők engedély nélkülinek nyilvánították az egy hangárban tartott eseményt: több mint ezerháromszáz embert és több mint háromszáz gépjárművet azonosítottak, 150 euró (60,9 millió forint) értékben foglaltak le technikai berendezéseket, és a találkozó tizennégy szervezője ellen indítottak eljárást.

A szigorítás azokra az eseményekre vonatkozik, amelyeket a rendfenntartó erők veszélyesnek nyilvánítanak a résztvevők testi épsége vagy a közrend szempontjából. A szervezőkre ezertől tízezer euróig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

Olasz aktivisták szeptember 25-én Torinóban
Olasz aktivisták szeptember 25-én Torinóban
Fotó: AFP/Mauro Ujetto

Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára trójai falónak nevezte a szerinte a gyülekezési szabadságot korlátozó jogszabályt, amelyet a jobboldali kormány a szakszervezeti megmozdulásokkal, valamint a diáktüntetésekkel szemben is ki fog használni.

Olaszországban gyakorinak számít az oktatási intézmények, nemcsak az egyetemek, hanem a gimnáziumok engedély nélküli elfoglalása a tanulók részéről, amit mostanáig a hatóságok az esetek többségében eltűrtek. Az utóbbiak íratlan engedélyezése azonban a törvénymódosítással megszűnik.

El a kezekkel a jogszabálytól – jegyezte be közösségi oldalára Matteo Salvini, a Liga vezetője, volt belügyminiszter. Azt üzente Enrico Lettának, hogy a jelenlegi kormány nem halad visszafele, a törvényeket tiszteletben kell tartani.

Az MTI tudósítója emlékeztet rá, hogy a jobboldali kormány egyik első intézkedéséről van szó, amely az utóbbi hónapokban történtekre kívánt reagálni: nyáron ugyanis több tömeges rave partyt rendeztek Európa számos országából érkezett résztvevőkkel. Augusztus közepén csaknem tízezren gyűltek össze a Rómától nem messzi Viterbóban rendezett ötnapos találkozóra, amelynek során tucatnyi fiatalt szállítottak kórházba túlzott alkohol- és kábítószer-fogyasztás miatt, egy fiatal pedig életét veszítette. A résztvevők jelentős része tizennyolc év alatti volt. Akkor a választási kampányt folytató jobboldali pártok intézkedéseket ígértek kormányra jutásuk esetén.

Kapcsolódó írásaink