Külföld

Melonit szülőhelye acélos vagánysággal vértezte fel

Nincs információnk az olasz parlament energiatakarékos fűtésszabályozásáról, ám az október 25-én tartott bizalmi szavazás hőfoka bőven meghaladta a forró szintet. Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnökének beszédét hetven alkalommal szakította meg nyíltszíni taps, majd a parlament eddigi történelmére nem jellemző módon Giorgia, Giorgia éljenzés remegtette meg az öreg falakat.

Melonit szülőhelye acélos vagánysággal vértezte fel
Sergio Mattarella olasz elnök üdvözli Giorgia Meloni új miniszterelnököt, aki az új olasz kormány eskütételére érkezik a római Quirinale-palotába
Fotó: AFP/FABIO FRUSTACI

Az olasz napilapok kisebb-nagyobb terjedelemben, de valamennyien foglalkoztak Meloni életútjával. Abban egyetértenek a szerzők, hogy Róma külvárosa, ahol született és a mai napig is él, olyan „acélos vagánysággal” vértezte fel, amelyre igencsak szüksége lehet az ellenzék nem mindig baráti megszólalásainak kezelésére.

Parlamenti beszédében emlékeztetett: jobboldali nőnek lenni ideológiai előítéletektől hemzseg, kiemelve, hogy egy jobboldali lány balról nézve az emancipált nő ellentéte.

„A mai naptól új történelmet írunk. Tisztázni érdemes, senki semmit nem ajándékozott nekem, mindenem, amim van és amit elértem a sok munka, a tanulás, az áldozat eredménye, mert a konzervatív nőket szerzett érdemeik, elkötelezettségeik minősítik. Tolkien a Gyűrűk Urában nálam szebben fogalmazta meg sok-sok céljaink egyikét, amely szerint az előttünk álló évek megmentését a minket körülvevő mezők gonoszságának kiirtásával érdemes kezdeni, így tudunk egészséges, tiszta mezőket hagyni következő évek generációira” – fogalmazott Meloni.

„Nagy erőfeszítések árán jutottunk el a mai napig” – mondta Meloni egy interjúban Giubilei Regnaninak a Jobboldali nők című könyvéhez. „Nehézségek, ellenállások bőven kijutottak nekünk, de beugranak Ottawa valamikori polgármesterének, Charlotte Whittonnak a szavai, aki szerint a nőknek kétszer annyi jót, hasznosat kell tenni, mint a férfiaknak, hogy fele olyan jónak, hasznosnak ítéljék meg őket”.

A „jót tenni, hasznosnak lenni” gondolat azonban politikai szimpátiáktól is függ. A konzervatív sajtó felfigyelt a vasárnap esti Meloni-Macron találkozó után kiadott rövid közlemény egy macroni mondatára: „Éberen figyelünk, milyen utat választ az új olasz kormány.”

Erre a gondolatra többen ironikusan reagáltak, mondván megnyugtató a franciák ébersége, ám az éberség patronjait először hazai pályán lövöldözzék el.

A divatról Olaszország mindent tud, éppen ezért keltett nagy visszhangot annak a baloldali újságírónőnek az észrevétele, aki komoly kritikával illette Giorgia Melonit, amiért fekete öltönyszerű ruhában jelent meg Sergio Mattarella köztársasági elnök előtt. A miniszterelnök mosolyogva emlékeztette a fanyalgót: ez a Giorgio Armani öltönyszerűség inkább tekinthető egy modern nadrágkosztümnek, és Armaniról érdemes tudni, divattervezői karrierének kezdetén, a hetvenes években remek alkotásaival szoktatta rá az olasz nőket a nadrágkosztüm szeretetére, viselésére.      

Kapcsolódó írásaink