Külföld

Pánikol Brüsszel Orbántól és Melonitól

Az Euractiv cikke szerint az európai politikai intézményrendszer tart a két jobboldali vezetőtől

Az Euractiv azt írta, hogy a populista jobboldal két vezetője egyszerre ijeszti meg és dühíti fel Brüsszelt a határozott fellépésével.

Pánikol Brüsszel Orbántól és Melonitól
Retteg Brüsszel a két jobboldali vezetőtől
Fotó: Lanotiziagiornale

Az uniós vezetők már Meloni megválasztása előtt is rettegtek. Orbán Viktor magyar miniszterelnök és olasz kolléganője évek óta szoros kapcsolatot ápol egymással, számos releváns kérdésben képviselnek azonos álláspontot, ami nem egyezik a brüsszeli bürokraták elképzeléseivel.

Az uniós politikusok attól rettegnek leginkább, hogy Giorgia Meloni győzelmével Orbán Viktor még meghatározóbb szereplőjévé válik az Európai Uniónak.

Az olasz politikusnő megválasztása pedig teljes pánikhangulatot keltett az unió berkein belül.

Szakértők szerint elég aggályos, hogy a balliberális vezetők úgy kritizálják mind Giorgia Melonit, mind Orbán Viktort, hogy csupán azt az egy apró tényt nem veszik figyelembe, hogy a választópolgárok nagyarányban szavaztak bizalmat nekik.

Az Egyesült Államok aggódik, hogy az európai politikai erőtér a jobboldal felé tolódik át.
Attól félnek, hogy Meloni győzelmével Orbán Viktor még meghatározóbb szereplővé válik az unióban
Fotó: Il Giornale

A Nyugat elég hűvösen fogadta az olasz politikusnő elsöprő választási sikerét. Az Európai Bizottság elnöke nyíltan megfenyegette. Ursula von der Leyenhez csatlakozott a francia miniszterelnök is. Élisabeth Borne megígérte, hogy szorosan figyelemmel fogja kísérni Meloni munkásságát, hogy ne sérüljön a jogállamiság Olaszországban. Hozzátette: az unió által képviselt értékrendet mindenkinek követnie kell.

A francia kormány- és államfő között azonban, úgy tűnik, nincs egyetértés Meloni megítélése kapcsán.

Emmanuel Macron ugyanis közölte: ő tiszteletben tartja az olasz nép döntését. A francia elnök volt az első, aki személyesen is gratulált az új olasz kormányfőnek. A vezetők már Meloni hivatalba lépésének napján találkoztak. A megbeszélésen azonban nem vett részt a sajtó.

Fasizmussal vádolják Macront, miután találkozott az olasz kormányfővel.
Fasizmussal vádolják Macront, miután találkozott az olasz kormányfővel
Fotó: The Spectator

A francia elnök egyik tanácsadója szerint hosszú és barátságos egyeztetést folytattak az Európát érintő legfontosabb kérdésekről, köztük az illegális bevándorlásról is.

Miután hatalmas port kavart Franciaországban, hogy egy algériai migráns kegyetlenül meggyilkolt egy 12 éves párizsi kislányt, Macron ígéretet tett arra, hogy megreformálják a bevándorlási rendszert. Mint mondta: a jövőben mindent elkövetnek azért, hogy az illegálisan Franciaországban tartózkodó migránsokat minél előbb kiutasítsák az országból.

Sokkolta Franciaországot a kislány meggyilkolása.
Sokkolta Franciaországot a kislány meggyilkolása
Fotó: Le Figaro

A kislány gyilkosa ugyanis egy algériai nő volt, aki illegálisan tartózkodott Párizsban.

Az ellenőrizetlen bevándorlás szörnyű következményei miatt egyre nagyobb a felháborodás Franciaországban.

Giorgia Meloni is keményen akar fellépni az illegális migráció ellen. Legutóbbi parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy rendet akar tenni az unió kaotikus bevándorlási rendszerében.

Meloni rendet akar tenni az uniós bevándorlási rendszerben.
Meloni rendet akar tenni az uniós bevándorlási rendszerben
Fotó: Breitbart

Meloni, Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan azt az álláspontot képviseli, hogy a bevándorlók indulását kell megakadályozni. A problémát helyben kell kezelni, nem pedig behozni Európába.

Macron éles bírálatokat kapott, amiért személyes megbeszélést folytatott az új olasz kormányfővel.

A The Spectator arról számolt be, hogy Sandrine Rousseau zöldpárti képviselőnő fasizmussal vádolta meg Macront a találkozó miatt. Hozzá csatlakozott a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország párt politikusa, aki szerint felháborító, hogy Macron futott Rómába, hogy egyeztessen Olaszország fasiszta vezetőjével. Benjamin Lucas francia képviselő még tovább ment, és a találkozót a francia történelem egyik legsötétebb pillanatához hasonlította, amikor 1940. október 24-én Henri Philippe Pétain és Adolf Hitler kezet fogott egymással Montoire-nál.

A francia történelem egyik legsötétebb pillanatához hasonlították a Macron-Meloni találkozót.
A francia történelem egyik legsötétebb pillanatához hasonlították a találkozót
Fotó: The Spectator

Ez a kép bejárta az egész világot. Benjamin Lucas közölte: ezt a fotót soha nem lehet elfeledni, mint ahogy azt sem, hogy a fasizmust nem szabad elbagatellizálni.

A The Spectator cikke szerint az olaszok nem azért szavaztak Melonira, mert fasiszták, hanem azért, mert végre ők akarnak dönteni arról, kiket fogadjon be Olaszország.

Forrás: Euractiv, The Spectator, Breitbart