Külföld

A kínai és az amerikai külügyminiszter az ukrajnai háborúról tárgyalt telefonon

Wang Ji múlt csütörtökön orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélést

A két állam közötti feszültségről és az ukrajnai háborúról tárgyalt telefonon vasárnap este Antony Blinken amerikai külügyminiszter és kínai kollégája, Wang Ji – közölte a washingtoni külügyi tárca.

A kínai és az amerikai külügyminiszter az ukrajnai háborúról tárgyalt telefonon
Wang Yi kínai államtanácsos és külügyminiszter, aki a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Irodájának is tagja, október 28-án találkozott Nicholas Burns amerikai nagykövettel
Fotó: Rao Aimin / AFP

Ned Price szóvivő azt mondta, az amerikai tárcavezető megvitatta partnerével, hogy nyitva kell tartani az egymás közötti kommunikációs csatornákat, felelősségteljesen kell kezelni az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokat.

A mostani megbeszélés középpontjában az ukrajnai konfliktus és az Oroszország által a globális biztonságra és a gazdasági stabilitásra jelentett fenyegetések álltak – derült ki a washingtoni közleményből.

Kínát, amely hivatalosan igyekszik semlegesnek mutatkozni az ukrán konfliktusban, a Nyugat azzal vádolja, hogy túlságosan békülékeny Moszkvával szemben.

A kínai és amerikai tisztviselők közötti beszélgetés néhány nappal azután történt, hogy Wang Ji múlt csütörtökön orosz kollégájával folytatott megbeszélést. Akkor a kínai tárcavezető orosz kollégájának, Szergej Lavrovnak azt mondta, hogy Peking minden szinten kész elmélyíteni a párbeszédet Oroszországgal.
 

Kapcsolódó írásaink

Ismét nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma

ĀA baltimore-i Johns Hopkins Egyetem magyar idő szerint hétfő reggeli adataiból kiderül, hogy világszerte 630 243 364 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 589 232