Külföld

Fejlesztik a román hadiipart

A bukaresti kormány megszavazta a Carfil haditechnikai vállalat korszerűsítését és átalakítását célzó tervet. A román kabinet az orosz–ukrán háború kitörése nyomán határozta el, hogy e téren is felfuttatja a hazai termelést.

Fejlesztik a román hadiipart
Lőszerek gyártási folyamatának szemléltetése (képünk illusztráció)
Fotó: Lewis Joly / Pool / AFP

Hamarosan nekifognak a Brassóban, Szászhermányon (Hărman) és Vădeni településeken működő Carfil haditechnikai üzem fejlesztésének – írta meg vasárnap a Főtér. Mint olvasható, a beruházás nemcsak a termelési kapacitás növelésére és a gyártósorok alapvető modernizálására irányul, hanem ezen túl igyekeznek a cég Romarm nevű leányvállalatának kutatási, fejlesztési részlegét is korszerűsíteni. A cél, hogy utóbbi sikeresen indulhasson nemcsak belföldi, de külföldi közbeszerzési eljárásokon is.

A Carfil termékpalettáján egyebek mellett páncéltörő aknavetők és különféle robbanótöltetek szerepelnek. Az orgánum utal rá, amióta az ukrajnai háború elkezdődött, sokszor esett szó arról, hogy a kormány igyekszik fellendíteni a román hadiipart – utóbbi lépés is ennek sorába tartozik. Emlékeztetnek arra is, a Legfelsőbb Védelmi Tanács szerdán szavazta meg, hogy az ország 2023-tól a GDP-je 2,5 százalékát fogja hadicélokra költeni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom