Belföld

Szalay-Bobrovniczky: A béke mielőbbi megteremtésében vagyunk érdekeltek

A V4-országok minisztereinek találkozóján az egyik fő téma a szomszédságban dúló háború volt

A béke mielőbbi megteremtésében vagyunk érdekeltek, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a háború ne fokozódjon, és abba ne sodródjanak bele a V4-országok, az Európai Unió és a NATO – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a szlovákiai Selmecbányán, a visegrádi országok védelmi minisztereinek találkozóján kedden.

Szalay-Bobrovniczky: A béke mielőbbi megteremtésében vagyunk érdekeltek
Szalay-Bobrovniczky Kristóf (j): Magyarország elkötelezett a védelempolitika és a védelmi ipar területén is a szoros V4-együttműködés mellett, amely közös értékeink és érdekeink képviseletének legjobb fóruma
Fotó: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Kristóf

A V4-országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) minisztereinek találkozóján az ukrajnai háború, a visegrádi négyek jelenlegi és jövőbeni – a védelem és a védelmi ipar területén folytatott – együttműködése, a haderőfejlesztés, illetve a Nyugat-Balkán helyzete került terítékre.

A magyar honvédelmi tárca vezetője a négyoldalú találkozó után annak témáiról szólva elmondta: az egyik fő téma a szomszédságban dúló háború volt.

„Egyetértettünk abban, hogy mindenekfelett a béke mielőbbi megteremtésében vagyunk érdekeltek, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az eszkaláció és a háborúba való belesodródás veszélyét mind országaink, mind pedig az EU és a NATO elkerülje” – mutatott rá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A miniszter elmondta: a segítségnyújtással kapcsolatos magyar álláspont ismert, nem változott: Magyarország történetének legnagyobb humanitárius programja keretében áll ukrán barátai segítségére. Kifejtette: eddig csaknem másfél millió ember érkezett Magyarországra. Hozzátette: Magyarország korábban is tett felajánlásokat sebesültek ellátására, aknamentesítésre, ezeket az ajánlatokat továbbra is fenntartja, és egy katonai elsősegélynyújtásra vonatkozó képzést is bejelentett. „Elítéljük az orosz agressziót, és fenntartjuk Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának fontosságát” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A magyar tárcavezető a terítékre került témák kapcsán rávilágított: Magyarország a védelempolitika és a védelmi ipar területén is elkötelezett a szoros V4-együttműködés mellett, amelyet a közös értékek és érdekek képviseletének a legjobb fórumának tart. Elmondta: a régióban kiemelt területté vált a haderőfejlesztés, Magyarországon 2017 óta Közép-Európa egyik legnagyobb haderőfejlesztési programja zajlik. „Ennek nyomán a V4-kereteken belül is jó lehetőség kínálkozik arra, hogy egyeztetetten végezzük beszerzéseinket, amelyek hozzásegítenek a közös, közép-európai védelemipar fejlesztéséhez és ezen keresztül régiónk országainak gazdasági növekedéséhez” – mutatott rá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Jaroslav Nad' szlovák védelmi miniszter a találkozó után annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a visegrádi négyek országai egyetértettek az Ukrajnának nyújtandó további segítségben. Ugyancsak fontosnak értékelte a visegrádi országok közötti, bilaterális együttműködéseket a védelmi fejlesztések terén, amely – mint mondta – a tervek szerint több tagország közös hadiipari együttműködésévé válhat.

Kapcsolódó írásaink