Külföld

Zavargások és tűz volt egy ciprusi menekülttáborban

Cipruson tavaly 13 325-en adtak be menekültkérelmet

Tűz ütött ki egy ciprusi menekültközpontban, miután összeverekedtek a bent tartózkodó menedékkérők – közölte pénteken a ciprusi rendőrség.

Zavargások és tűz volt egy ciprusi menekülttáborban
Tűz ütött ki egy ciprusi menekültközpontban, miután összeverekedtek a bent tartózkodó menedékkérők
Fotó: AFP/Etienne Torbey

A közlemény szerint az eset Pornarában, Nicosia egyik külvárosában történt, ahol a rendőrök könnygázgránátok bevetésével próbálták megakadályozni az erőszak továbbterjedését.

Egy embert kórházba kellett szállítani.

A rendőrségi vizsgálat szerint kongói és nigériai menedékkérők konfliktusa torkollott verekedésbe, miután kövekkel és más tárgyakkal dobálták egymást, majd tűz ütött ki a táborban.

A szóban forgó tábor hivatalosan 800 személyes, de túlzsúfolt, és lakóinak száma jelenleg is legalább 1600 fő
A szóban forgó tábor hivatalosan 800 személyes, de túlzsúfolt, és lakóinak száma jelenleg is legalább 1600 fő
Fotó: AFP/Iakovos Hatzistavrou

A 915 ezer lakosú Ciprusi Köztársaság az Európai Unió azon tagállama, amelyben lakosságarányosan a legtöbb, mintegy öt százalék a menekültstátuszra váró migránsok száma. A legtöbben közülük Kongóból, Nigériából, illetve Szíriából érkeztek.

A szóban forgó tábor hivatalosan 800 személyes, de túlzsúfolt, és lakóinak száma jelenleg is legalább 1600 fő. A területén korábban is voltak már tűzesetek.

A tűz eloltása után néhány órával helyreállt a nyugalom a táborban, de a rendőrség ennek ellenére megerősítette a környék biztosítását.

Cipruson tavaly 13 325-en adtak be menekültkérelmet. Idén január és július között már ennél is több, 13 818 menedékkérőt regisztráltak.

Ugyanezen idő alatt 4019 migráns menedékkérelmét elutasították, nekik önként vagy hivatalos kitoloncolási eljárás keretében kellett elhagyniuk a szigetországot.

Kapcsolódó írásaink