Külföld

Mindenáron beszélni kell az iskolai zaklatásról

Nem csak a fizikai erőszak erőszak! címmel készített kisfilmet a tanintézményekben elharapódzó terrorról a csíkszeredai Kalot Egyesület. A bemutatón elhangzott, nagyon komoly közös felelősségünk van mindannyiunknak abban, hogy ez a fajta értelmetlen szenvedés minimálisra csökkenjen, megszűnjön.

Mindenáron beszélni kell az iskolai zaklatásról
Sok fiatal van kitéve egyéni vagy csoportos terrornak (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Több ezer gyermek van kitéve a csoportos vagy egyéni zaklatásnak, s ebben a témában van egy nagy tehetetlenség, minek „köszönhetően” valahogy nem jut el hozzánk elég határozottan a néma kis sikolyok hangja – hangzott el az iskolai zaklatásról, azaz a bullyingról készült film bemutatóján kedden Csíkszeredán. Mint a Székelyhon tudósításából kiderül, a téma érzékenyítése céljából született minimozit a helyi Kalot Egyesület rendelte meg.

A kezdeményezésünkkel azt szeretnénk a köztudatban felerősíteni, hogy nagyon komoly közös felelősségünk van mindannyiunknak, igazgatóknak, tanároknak, papoknak, lelkészeknek, szülői bizottságoknak abban, hogy ez a fajta értelmetlen szenvedés minimálisra csökkenjen, eltűnjön – mondta Sebestyén Ottó. Az egyesület elnöke a Jakab Antal Házban tartott bemutatón aláhúzta, a Nem csak a fizikai erőszak erőszak! című hétperces filmjüket Köllő Ildikó írta és rendezte. A művésznek a bántalmazás több formáját kellett megjeleníteni és azokat egyetlen egy történetbe összefogni, ezért a forgatókönyv elkészítése előtt nagyon sokat egyeztetett a szakértőkkel. A kisfilmnek három változata készült más-más végkifejlettel, egy a felnőtteknek (szülőknek, pedagógusoknak), egy a 12–14 és egy a 14–18 éveseknek.

A Kalot Egyesület harminc lelki gondozót képzett ki, akik a projekt részeként nemcsak Csík-, hanem Gyergyó-, Udvarhely- és Háromszéken is tartanak foglalkozásokat különböző iskolai, egyházi és szülői közösségekben.

Kapcsolódó írásaink