Külföld

Bidennek nem sikerült megtanulnia az új brit miniszterelnök nevét

Rishi Sunak az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután III. Károly király kedden hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással. Eközben a gyorsan egymást váltó miniszterelnökök közepette Joe Biden amerikai elnöknek élőben tört bele a nyelve Rishi Sunak nevének kimondásába.

Bidennek nem sikerült megtanulnia az új brit miniszterelnök nevét
Rishi Sunak hivatalosan is Nagy-Britannia miniszterelnöke, ettől még Bidennek nem sikerült a nevét kimondania
Fotó: AFP / Niklas Halle'n / AFP

Sunakot tegnap választotta meg nagy többséggel a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjévé az alsóházi tory frakció, miután egyedül maradt versenyben pártja és országa vezetéséért.

A tisztségről Liz Truss volt miniszterelnök múlt csütörtökön mondott le, miután szeptember végén előterjesztett, a költségvetés bevételi oldalán jórészt fedezetlenül hagyott adócsökkentési programja hatalmas piaci felfordulást kavart.

Truss távozása a párt éléről kormányfői tisztségének megszűnését is jelentette, és lemondását III. Károly kedden, nemsokkal Sunak kinevezése előtt formálisan elfogadta.

A 42 esztendős Rishi Sunak az Egyesült Királyság 57., egyben 1812 óta a legfiatalabb miniszterelnöke.

Joe Biden amerikai elnök annak rendje és módja szerint köszöntötte az új miniszterelnököt, azonban az eddig is bakiparádét halmozó korosodó elnöknek beleakadt a nyelve az indiai származású Sunak nevének kimondásába. Ezt a kamerák is megörökítették természetesen.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink