Külföld

Ismét kellemetlen helyzetbe hozta magát Joe Biden

Az amerikai elnök ezúttal egy halott képviselőt szólongatott a színpadon

Joe Biden amerikai elnök egy éhínségről szóló konferencián szólalt fel a Fehér Házban. A nagyhatalom vezetője köszönetet akart mondani annak a négy kongresszusi társszponzornak, akik az eseményt finanszírozó törvényjavaslatot támogatták. Köztük volt Jackie Walorski, korábbi indianai képviselőnő is. Biden beszédében méltatni akarta a politikusnőt, ezért elkezdte őt keresni a közönség sorai között. Majd szólongatta is: „Jackie, itt vagy? Hol van Jackie?”

Ismét kellemetlen helyzetbe hozta magát Joe Biden
Az amerikai elnök küzdelme a zakóval.
Fotó: Sky News

A Biden által keresett Jackie Walorski, sajnos nem tudott jelen lenni a konferencián. A korábbi indianai képviselőnő augusztus elején életét vesztette egy autóbalesetben. Azt nem tudni, hogy Biden ezúttal is súgógépről olvasta-e a beszédét. Egy azonban biztos, az elnök a konferencia ideje alatt nem javította ki a tévedését.

Objektum doboz

Azért is megdöbbentő az Egyesült Államok vezetőjének legújabb bakija, mert Walorski halálhíre után a Fehér Ház közzétett egy gyásztáviratot Joe Biden nevében, amelyben azt írták: az elnököt és a feleségét megdöbbentette és elszomorította a tragikus baleset.

A Fehér Ház sajtótitkára magyarázkodik az elnök bakija miatt.
A Fehér Ház sajtótitkára magyarázkodik az elnök bakija miatt.
Fotó: Washington Times

A Fehér Ház sajtótitkára próbálta mentegetni az elnököt. Karine Jean-Pierre azzal magyarázta az esetet, hogy Biden a felszólalásában csak „elismerte a képviselőnő hihetetlen munkáját”. A sajtótitkár tagadta, hogy az elnök tévedett, szerinte Biden gondolatai pont az elhunyt képviselőnő körül jártak. Az egyik riporter ezután megkérdezte, hogy akkor hogyan lehetséges, hogy az elnök azt hitte, hogy a politikusnő él és ott van a kongresszuson? A Fehér Ház sajtótitkára erre csak annyit válaszolt: ezt ő nem tartja zavarónak. A riporter erre közölte, hogy ő szinte minden nap gondol John Lennonra, még sem keresi őt. Karine Jean-Pierre úgy vágott vissza, hogyha a riporter majd elnökként aláírja a John Lennonról szóló törvényt, akkor folytathatják ezt a beszélgetést. Ezután a sajtótitkárnak nem lehetett feltenni több kérdést és sietve távozott.

A Fehér Ház sajtóosztálya nincs egyszerű helyzetben, mert Biden regnálása alatt már számtalan alkalommal kényszerültek magyarázkodni az elnök bakijai miatt.

Egy hónapon belül kétszer is sikerült eltévednie a színpadon.

Objektum doboz

Azok után, hogy a majdnem 80 éves politikusnak többször meggyűlt a baja a pódiumokról való letalálással, a munkatársai már nem mernek semmit a véletlenre bízni. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy Biden emberei súgókártyára írják fel az elnök teendőit. Többek között olyan alapvető dolgokat, mint hogy amikor belép a terembe köszönjön, majd foglaljon helyet, röviden beszéljen, távozása előtt pedig köszönje meg, hogy a megjelentek részt vettek az eseményen.

Azonban arra is volt példa, hogy a súgás nem segített az elnöknek, sőt.

A vezető ugyanis volt, hogy felolvasta a súgógépre kiírt, neki szánt instrukciókat egy élő televíziós műsorban. Egyenes adásban azt mondta, hogy „idézet vége. Ismételje meg a sort”.

Objektum doboz

A kézfogással is többször meggyűlt már a baja Bidennek.

Az idős politikus tavasszal egy amerikai egyetemen tartott beszéde végén megfordult és a jobbját nyújtva próbált kezet rázni valakivel, csakhogy sajnálatos módon rajta kívül nem állt senki a pódiumon.

Objektum doboz

A nagyhatalom vezetőjének néha az is kihívást jelent, hogy egy konferencián ne szunyókáljon el.

A demokrata elnök az Öbölmenti Együttműködési Tanács csúcstalálkozóján vett részt, ahol minden jel szerint igencsak kimerülhetett, mert egy pillanatra lehunyta a szemét majd kisvártatva el is aludt a tanácskozás kellős közepén. Az internetre felkerült videók tanulsága szerint még akkor is küzdött, hogy ébren tudjon maradni, amikor ő maga beszélt.

Objektum doboz

Az ébren maradás mellett néha a zakójának felvétele is komoly próbatételt jelent számára. Joe Biden és felesége a helikopter landolása után kiszálltak a gépből, majd a szuperhatalom vezetője megpróbálta egyedül felvenni a zakóját. Az elnök kitartóan próbálkozott, de mindhiába. Végül felesége segített neki ebben a küzdelemben.

Objektum doboz

A tragikomikus bakijai mellett egyre több kínos helyzetbe lavírozza magát a demokrata vezető.

Legutóbb azzal vívta ki az emberek haragját, hogy Londonban, II. Erzsébet brit királynő temetésén nevetgélt.

FORRÁS: CNN, FOX NEWS, Sky News, Guardian,

Kapcsolódó írásaink