Külföld

Rishi Sunak lett az új brit miniszterelnök

A legrövidebb ideig hivatalba lévő brit miniszterelnök Liz Truss múlt heti lemondása komoly kihívás elé állította a konzervatív pártot. Az idő szűke ellenére az Index információ szerint Rishi Sunaknak már délutánra megvolt a szükséges többségi a támogatása, esélyes kihívója Penny Mordaunt pedig az utolsó pillanatban visszalépett, így a volt pénzügyminiszter lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke.

Rishi Sunak lett az új brit miniszterelnök
Rishi Sunak lett pártja és az ország vezetője is
Fotó: AFP / Niklas Halle'n / AFP

Egyedül maradt versenyben délutánra Rishi Sunak a kormányfői jelölésért, miután legesélyesebb ellenfele Penny Mordaunt az eredményhirdetés előtt nem sokkal visszalépett. A kormányfői jelöléshez szükséges legalább 100 szavazatot így csak az egykori pénzügyminiszter tudta délutánig megszerezni. Ezzel Sunak nem csak pártja elnöke, de Nagy-Britannia miniszterelnöke is lett.

A volt pénzügyminiszter már hétvégén Twitter üzenetben nyomatékosította, ő szeretne lenni pártja és országa vezetője is. Susnak bejegyzésében hangsúlyozta: „Rendbe akarom hozni a gazdaságunkat, egyesíteni a pártunkat és eredményeket akarok elérni az országunk számára.”

A jelölt személyének megtalálása kritikus volt a kormányzó toryk számára, hiszen Liz Truss történelmien rövid elnöksége után a párt semmiképpen nem akart megkocáztatni egy előrehozott választást.

Rishi Sunak egyébként Boris Johnson kormányában volt pénzügyminiszter 2020 és 2022 között, így nem ismeretlen a politikában, azonban elődjével ellentétben a konzervatív párt mérsékelt szárnyába tartozik.

Kapcsolódó írásaink