Külföld

Megúszta a büntetést a magyargyűlölő Gheorghe Funar

Nem kell kifizetnie a magyarellenességéről elhíresült Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármesternek egy kétezer lejes (168 ezer forint) bírságot. A büntetést azért szabta ki rá az Országos Diszkriminációellenes Tanács, mert a közszolgálati televízió egy 2014-es választási műsorában a „lovak nyelvének" nevezte a magyart.

Megúszta a büntetést a magyargyűlölő Gheorghe Funar
Gheorghe Funart mindössze kétezer lejre büntették, ám azt sem kell kifizetnie
Fotó: Facebook

A romániai legfelső bíróság döntése értelmében nem kell kifizetnie Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármesternek azt a kétezer lejes (168 ezer forintnyi) büntetést, melyet korábban szabtak ki rá – közölte hétfőn a JustNews.ro hírportál. Mint cikkükben olvasható, a magyarellenességéről elhíresült városvezetőt eredetileg az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) marasztalta el azért, mert a közszolgálati televízió egy 2014-es választási műsorában a „lovak nyelvének” nevezte a magyart.

A román igazságszolgáltatással foglalkozó tényfeltáró portál szerint a román legfelsőbb bíróság múlt héten közzétett végzésében minősítette megalapozatlannak és utasította el a CNCD fellebbezését. Ezáltal jogerőre emelte a kolozsvári táblabíróság 2020 májusában hozott határozatát, amely Funarnak adott igazat.

A táblabíróság akkori indoklása szerint a volt polgármesternek nem állt szándékában megsérteni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőit, nyelvi vagy etnikai alapon ellenséges, megfélemlítő légkört kelteni, hanem a „vitaműsorokban megszokott túlzó és provokatív módon” politikai nézeteinek adott hangot, „rossz fényben tüntetve fel ellenfeleit”.

A kolozsvári táblabíróság szerint Funar nem jelentette ki azt, hogy „a magyar nyelv a lovak nyelve”, és azt is érthetetlennek tartotta, milyen etnikai, történelmi vagy egyéb összefüggésben sértené a „lovak nyelve” kifejezés az RMDSZ valamely képviselőjének méltóságát. „Egy másik kisebbségnek egy bizonyos madárral (varjúval) történő társítása nyilvánvalóval sértő, de ebben az esetben egy olyan állatról van szó, amelyhez csak pozitív méltatásokat társít a köztudat, tehát a ”lovak nyelve„ kifejezés használatára nem lehet ráfogni, hogy etnikai intoleranciát gerjesztene” – idézte a JustNews az alapfokú döntés bírósági indoklását.

Gheorghe Funart, aki függetlenként indult a 2014- es romániai elnökválasztáson, Tánczos Barna RMDSZ-szenátor panaszolta be a diszkriminációellenes hatóságnál. A volt kolozsvári polgármester a műsorvezetőtől kérte, hogy utasítsa rendre az RMDSZ tisztségviselőjét, miután Tánczos Barna románul és magyarul is köszöntötte a nézőket.

„Közölje a jobboldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (...), és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem” – jelentette ki Gheorghe Funar élő adásban.

A CNCD akkor úgy értékelte, Funar kijelentése „etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört”, ezért megbírságolta Funart. A kihágási határozat szerint Funarnak a Kolozs megyei adóhivatalnál kellett volna befizetnie a kétezer lejes bírságot, az őt elmarasztaló CNCD-határozatot pedig egy országos napilapban kellett volna közzétennie. Ehelyett a táblabíróság immár jogerőre emelt döntése a CNCD-t kötelezte arra, hogy megtérítse Funar háromszáz lejes perköltségét.

Kapcsolódó írásaink

Kolozsvár: kiretusált magyarság

ĀMeghamisított molinóval hazudták el a kincses város múltjának egy részét a román hatóságok,de a Musai-Muszáj civil szervezet közbelépésére visszakozniuk kellett