Külföld

Büszkén pózol Cseh Katalin a magyarellenes román politikus oldalán

Az Instagram-oldalán közzétett fotó alapján a Momentum Mozgalom újdonsült európai parlamenti (EP-) képviselője, Cseh Katalin a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) EP-frakcióvezetőjével, a magyarellenes, szélsőjobboldali múltú Dacian Cioloş bukott román miniszterelnökkel fényképezkedett.

Büszkén pózol Cseh Katalin a magyarellenes román politikus oldalán
Bivalyerős nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek a politikus szerint
Fotó: Instagram

A Momentum politikusát látszólag nem zavarja, hogy főnöke a 90-es években a magyarellenességéről hírhedtté vált  kolozsvári polgármester, Gheorghe Funar pártjának, illetve a halálos áldozatokkal járó marosvásárhelyi magyarellenes pogromkísérletet (Fekete Március) szervező Román Tűzhely nevű neofasiszta szervezetnek a tagja volt.

Az Újítsuk meg Európát nevű legújabb liberális, progresszív, centrista és természetesen bevándorláspárti EP-frakció – legyűrve a korábbi vezetői válságát – június 19-én megválasztotta európai parlamenti frakcióvezetőjévé Dacian Cioloş bukott román miniszterelnököt. Az  egyik frakcióvezető-helyettese a hét közül Cseh Katalin lett, aki szerdán az új Európai Parlament alakuló ülésén fényképezkedett Cioloşsal. 

A momentumos Cseh Katalin magyarellenes román politikussal bájolgott
A momentumos Cseh Katalin magyarellenes román politikussal bájolgott
Fotó: Instagram

A fénykép alapján Cseh látszólag nagyon büszke rá, hogy egy magyarellenes politikussal pózolhat, az „ellenségem ellensége a barátom„ logikájának megfelelően -írja az Origo. 

Magyarellenes bukott román politikus lenne a Momentum új kebelbarátja?

Nem meglepő, tekintve, hogy a a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusainak a véleménye alapján Cioloş Soros György embere, aki rövid miniszterelnöki ciklusát is részben a spekulánsnak köszönhette, ugyanis az után került hatalomra – választások nélkül –, hogy több külföldről támogatott civil szervezet megbuktatta Victor Ponta akkori szociáldemokrata kormányfőt.

A PSD egyes politikusai szerint a kötelező migránskvóták Cioloş általi elfogadása is alátámasztja felvetésüket, miszerint a volt technokrata miniszterelnök Soros hű szövetségese.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ugyanakkor az egykori kormányfőt okolja amiatt, hogy a csíksomlyói búcsú nem kerülhetett fel az UNESCO világörökségi listájára - emeli ki a lap. 

Az Origo kiderítette, hogy Cioloș kolozsvári egyetemi hallgatóként a szélsőséges, magyarellenes és antiszemita Román Tűzhely (Vatra Românească) szervezet tagja volt.  Az 1990 márciusában történt marosvásárhelyi magyarellenes pogromkísérlet (Fekete Március) kirobbantásában kulcsszerepet játszó ultranacionalista szervezet ifjúsági tagozatában, a Junimea Vatra Româneascăben 1993-ban a kolozsvári szervezet elnökhelyettesi tisztségéig emelkedett a ranglétrán.

Továbbá a lap szerint később Cioloș vezetője lett a magyarellenességéről hírhedtté vált Gheorghe Funar kolozsvári polgármester pártja (Partidul Unității Națiunii Române – PUNR, magyarul a Román Nemzeti Egység Párt) ifjúsági szervezetének, illetve dolgozott az adott időszakban a helyi városházán. 

A szélsőjobboldali múltja és a magyarellenessége ellenére mégis Dacian Cioloș az Újítsuk meg Európát EP-frakcióvezetője, amely jelenleg az EP harmadik legnagyobb pártcsaládja. 

A magyarellenes politikus tevékenységéhez pedig asszisztál egy magyarországi párt, a Momentum is. 

Kapcsolódó írásaink