Külföld

Mégsem lesz kavicsbánya az erdélyi Bágy határában

A községbe vezető aszfaltozott utat és az egyik ivóvízforrásukat féltve tiltakoztak a helyiek a Bágy mellé szánt kavicsbánya létesítése ellen. A minap kiderült, a területileg illetékes homoródszentmártoni polgármester sem támogatta az ötletet, így az lekerült a napirendről.

Mégsem lesz kavicsbánya az erdélyi Bágy határában
Megúszták a tájcsúfító beruházást (Képünkön Bágy temploma.)
Fotó: Wikipedia

Hatalmas felháborodást váltott ki a bágyiakban, amikor év elején megtudták, hogy egy környékbeli vállalkozó kavicsbányát szeretne kialakítani a település határában – olvasható a Székelyhon hétfői cikkében. A projekt ellen a közösségi médiában is tiltakoztak, továbbá a Homoródszentmártoni Polgármesteri Hivatalhoz is benyújtottak egy 156 ember által aláírt petíciót.

A magyar lakosok elsősorban a községbe vezető aszfaltozott utat féltették – ugyanis ha az tönkre menne a kavicsot szállító teherautók súlya alatt, akkor lényegesen nehezebben tudnák csak megközelíteni a falut. A beruházás egyben veszélybe sodorta volna a helyiek által használt forrást is, amely a kitermelésre szánt domb alján fakad.

A beruházást Jakab Attila homoródszentmártoni polgármester sem támogatja, és a lakók szempontjait helyezte előtérbe. A projekt így elúszott, s a vállalkozó is lemondott róla.

Kapcsolódó írásaink

A Dunaszaurusz

ĀAz öröklési jogban az örökség visszautasítható – a kommunizmus öröksége azonban levakarhatatlan lidércként nehezedik a vállunkra. A vele való küzdelemre az ember képtelen, a jog pedig alkalmatlan