Külföld

Felbüfög a múlt – a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akarnak egy telket elkobozni

A szlovák állam a gyalázatos Beneš-dekrétumokra hivatkozva akarta elkobozni azokat a másfél millió euró értékű telkeket, amelyeken most a fővárost elkerülő autópálya-körgyűrű egy része fut. Azzal érveltek, az egykori tulajdonos magyar volt, így a második világháború után konfiskálni kellett volna a tulajdonát. A bíróság azonban úgy határozott, nem az államot, hanem az örökösöket illeti az ingatlan. A döntés nem jogerős.

Felbüfög a múlt – a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akarnak egy telket elkobozni
Autópályaépítés (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

A felmenők magyar származására és a gyalázatos Beneš-dekrétumokra hivatkozva akarta elkerülni a fizetést egy autópálya szakaszért a Szlovák Földalap, ám a Pozsonyi  II. Járásbíróság keresztülhúzta a hivatal számítását - írta meg hétfőn az Új Szó. A szóban forgó földterületek ma hozzávetőlegesen másfél millió eurót érnek, hiszen a Pozsonyt elkerülő D4-es autópálya alatt fekszenek.

A szövevényes ügy még 1945-ben kezdődött, amikor Géhry Terézia pozsonypüspöki lakostól a Beneš-dekrétumok alapján „el kellett volna kobozni” a birtokát. Ám ezek a konfiskálások nem azonnal történtek, az egyes személyek, ingatlanok esetében végbe kellett mennie egy adminisztratív folyamatnak, amely során az adott illetőre vonatkozóan elkobzási határozatot kellett hozni, de az érintettet ki is kellett értesíteni. Ez a procedúra azonban sok esetben nem tudott a végére érni, mert az ötvenes évek legelején már elkezdődött a mezőgazdasági tulajdon kollektivizálása.

Az ekkor létrejött termelőszövetkezetek azonban nem váltak a kezelésükbe adott földterületek tulajdonosává, így az ingatlan-nyilvántartás szerint a kérdéses pozsonypüspöki telkek Géhry Terézia 1955-ben bekövetkezett halálakor is az ő nevén szerepeltek. Innét nagyot ugorva az időben 2018-ban született jogerős bírósági döntés arról, hogy kik a terület örökösei – ám az autópálya építés okán kisajátított részekért az állam nem akart fizetni.

A pozsonyi bíróság most ennek a történetnek tett pontot a végére. Igaz, a döntés nem jogerős, s az államot képviselő földalap még nem döntötte el, hogy kíván-e élni fellebbezési jogával.

Kapcsolódó írásaink

Repedés a Beneš-dekrétumok falán

ĀElőször hozott pozitív ítéletet felvidéki elkobzásügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága – erre szakosodott jogászok szerint ez lehet az első lépés a rendezés felé vezető úton