Külföld

Tízmillió köbméter fa kerül a piacra Romániában

Növeli a piacra dobott fa mennyiségét a Romsilva. Az intézkedés többek között a kormány nemrégiben meghozott, tűzifaár-korlátozásával függ össze – valamint azzal, hogy lassan, de biztosan kiürülnek a piacok.

Tízmillió köbméter fa kerül a piacra Romániában
Lesz elegendő tűzifa Romániában is (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Csaknem félmillió köbméterrel kívánja növelni a kitermelt fa mennyiségét 2022-ben és 2023-ban a Romsilva – olvasható az erdélyi Friss Újság portálján. A lap szerint a Románia állami erdeit kezelő vállalat így az év végéig tízmillió köbmétert dob majd a piacra. Ebből 3,9 milliót feldolgozott tüzelőanyagként kínálnak, 6,1 milliót pedig rönkfaként.

A cég a közelmúltban jelentette be, hogy a 2020–21-ben regisztrált huszonhathoz képest 2022-ben harminckilenc százalékkal nőtt a forgalomba hozott, faalapú tüzelőanyag aránya. A vállalat jelenleg az ország erdővagyonának negyvennyolc százalékát (3,13 millió hektárt) kezeli – s emellett további huszonkét nemzeti parkot és tizenkét állami ménesbirtokot igazgat.

A lap emlékeztet, a bukaresti kabinet nemrégi döntésével a piac összes szereplője esetében még az eredetileg tárgyalt szintnél is alacsonyabban, négyszáz lejben (durván harmincegyezer forintban) korlátozta a tűzifa köbméterenkénti árát.

Kapcsolódó írásaink