Külföld

Kissé elszámolta magát a szlovák statisztikai hivatal

A pozsonyi statisztikai hivatal idén tavasszal alaposan elszámolta magát a 2021-es államháztartási hiányt illetően. A tévedés több mint félmilliárd eurót tesz ki.

Kissé elszámolta magát a szlovák statisztikai hivatal
Csöppet félrekalkulálták a hiány mértékét... (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Szlovákia tavaly nem 5,973 hanem „csak” 5,381 milliárd euróval költött többet a bevételeinél – derült ki a Szlovák Statisztikai Hivatal pénteki közleményéből. A szervezet szóvivőjének, Jana Morháčovának a szavaiból kiderült, a különbség azzal magyarázható, hogy az államnak sok száz millió euróval nagyobb összeget sikerült kisajtolnia a cégekből társasági adó címén, mint amivel korábban kalkuláltak.

Az eredetileg áprilisban közzétett jelentés szerint a büdzsé múlt esztendei passzívuma a bruttó hazai termék (GDP) 6,15 százalékát tette ki, mára azonban kiderült, hogy ez csupán 5,46 százalék, ami még mindig lényegesen nagyobb az előző évi öt-, nem beszélve a 2019-es 1,15 és a 2018-as 0,9 milliárdos deficitnél.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom