Külföld

Csendes koszorúzás Kárpátalján

Stifter Ádám, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára részvételével csendes koszorúzással emlékeztek meg Kárpátalján az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 66. évfordulójáról.

Csendes koszorúzás Kárpátalján
A résztvevők Ungváron előbb az 1956-os emlékműnél, majd a jelenleg vizsgálati fogdaként működő korábbi börtön falán elhelyezett emléktáblánál koszorúztak
Fotó: karpatalja.ma

Ungváron pénteken a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, Beregszászi Konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség képviselői adóztak – az ukrajnai háború miatt csendes koszorúzással – az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei emlékének. Előző nap Beregszászon tartottak hasonló koszorúzást a vasútállomás melletti 56-os emlékműnél, ugyancsak a helyettes államtitkár részvételével.

A résztvevők Ungváron előbb az 1956-os emlékműnél, majd a jelenleg vizsgálati fogdaként működő korábbi börtön falán elhelyezett emléktáblánál helyezték el az emlékezés virágait. Az egykori börtönben a szovjet hatalom több száz magyar forradalmárt, valamint velük rokonszenvező  kárpátaljai lakosokat tartott fogva.

Stifter Ádám a közmédia tudósítóinak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy 1956 az összmagyarság történelmében nagyon fontos dátum. „1956 emléke nem elválasztja , hanem éppen ellenkezőleg – összeköti a magyarokat, a kárpátaljaiakat és az ukránokat” – mondta, hozzátéve: a jelenlegi helyzet és 1956 között a szolidaritás jelenti a párhuzamot.

A rendezvényen részt vett és virágcsokorral tisztelgett a magyar hősök emléke előtt Miroszlav Bileckij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció vezetőjének első helyettese.

Kapcsolódó írásaink