Külföld

Csekély az újrahasznosítás aránya Romániában

Az európai átlag alatt van Romániában a műanyag csomagolásból származó hulladékok újrahasznosításának aránya. Ugyanakkor öröm az ürömben, hogy még így is megelőzi Ausztriát, Írországot, Franciaországot és Máltát is.

Csekély az újrahasznosítás aránya Romániában
Műanyag és üveg vegyesen kiszórva a kukába (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Újabb listát vezet hátulról Románia, ezúttal a hulladék újrahasznosításában maradt le az európai országok egy részétől – derül ki az Eurosat, azaz az EU statisztikai hivatalának legfrissebb kimutatásából. A bukaresti és erdélyi sajtó által bőven idézett adatok szerint 2019-ben a mesterségesen gyártott szemét 31,1 százalékát hasznosították újra. Öröm az ürömben, hogy akad ennél rosszabb arány is, hiszen például Ausztriában 30,8, Írországban 27,8, Franciaországban 26,9 míg Máltán csupán 15,4 százalékon áll e mutató.

A hivatal szerint az EU-ban minden ember átlagosan 34,6 kilogramm műanyag csomagolási hulladékot „termelt” 2020-ban, és ebből mindössze tizenhármat forgattak valamiképp vissza. A tagállamok közül a legjobb teljesítményt Szlovákiában, Litvániában, Németországban, Belgiumban és Szlovéniában érték el, ahol az arány 46–57 százalék között jár. Az ellenkező póluson Írország, Ausztria, Dánia és Franciaország állt, az utolsó helyre pedig Málta futott be mindössze tíz százalékkal.

Kapcsolódó írásaink