Külföld

Rettenetesen aggódik Biden

Újságíróknak siránkozott az amerikai elnök. Joe Biden szerint ha nem a demokraták nyernek, akkor ugrik Ukrajna támogatása.

Rettenetesen aggódik Biden
Joe Biden szerint csak az a jó, ha a demokraták maradnak hatalmon
Fotó: Mandel Ngan / AFP

Aggodalmát fejezte ki Joe Biden amerikai elnök pennsylvaniai látogatása során amiatt, hogy megfelelő mértékben folytatódik-e Ukrajna katonai támogatása ha a republikánusok győznek a novemberi félidős kongresszusi választásokon. Mint mondta, diadaluk esetén a republikánusok csökkenteni akarnák Kijev támogatását.

Nem értik, hogy ez mennyire fontos nemcsak Ukrajna, hanem Kelet-Európa és a NATO számára is – panaszkodott az újságíróknak Biden. A republikánusok képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy néhány napja jelezte, pártja a novemberi kongresszusi választásokon aratott győzelem esetén lefékezheti az ukrajnai segélyeket. Egy interjúban kijelentette, nem hiszi, hogy az emberek a gazdasági hanyatlás idején majd biankó csekket adnak ki Ukrajnának.

A november 8-i kongresszusi választások Biden elnöki ciklusának közepén a képviselőháznak mind a négyszázharmincöt helyét , valamint a szenátusi helyek mintegy egyharmadát érintik az Egyesült Államokban. A republikánusoknak jó esélyük van arra, hogy többséget szerezzenek a képviselőházban, és a szenátusban is átvehetik az irányítást Biden demokratáitól.

Washington Oroszország ukrajnai háborújának február végi kezdete óta 17,6 milliárd dollár katonai támogatást helyezett kilátásba Kijevnek.

Kapcsolódó írásaink