Külföld

Végleg megrendülni látszik a Nyugat hegemóniája

Egy új világrend van kialakulóban, amelyet többé nem az eurocentrikus világkép és az Egyesült Államok katonai, politikai hegemóniája határoz meg. Elemzők szerint a súlypont kelet felé tolódik, és új erőközpontok vannak kialakulóban, amelyekben kiemelt szerepe lehet Kínának és Oroszországnak.

Végleg megrendülni látszik a Nyugat hegemóniája
Szergej Lavrov
Fotó: AFP

A szeretetet nem lehet kierőszakolni – jegyezte meg Szergej Lavrov, amikor bejelentette: az Orosz Föderáció takaréklángra csavarja a diplomáciai kapcsolatait a Nyugattal. A Jerusalem Post elemzése viszont arra figyelmeztet, Moszkva lépése nem a gyengeség jele vagy a vereség beismerése. Épp ellenkezőleg: a Kreml előremenekül, ugyanis Ázsiában növekedés tapasztalható, míg Nyugaton hanyatlás várható.

Nem egy második hidegháború, hanem egy gyökeres fordulat tanúi vagyunk – állapítja meg a lap szakértője, hozzátéve: az elmúlt századokat meghatározó eurocentrikus világkép és az Egyesült Államok második világháború óta fennálló globális hegemóniája megrendült. Egy új pólus – vagy inkább pólusok szövetsége – van kialakulóban, amit Kína, Oroszország, Irán, Törökország és a „barátaik” alkotnak.

Az oroszok a berlini fal leomlása óta törekedtek arra, hogy jó – és persze gazdaságilag hasznos – kapcsolatot alakítsanak ki a Nyugattal, de ez meghiúsult. Részben azért, mert Moszkvában megérezték Európa gyengeségét, részben az évszázadokra visszanyúló kölcsönös bizalmatlanság miatt, részben pedig azért, mert az Egyesült Államok elvesztette a tekintélyét a Közel- és Közép-Keleten, s ez új távlatokat nyitott az orosz diplomácia előtt.

Pakisztán és Szaúd-Arábia már nem keresi mindenáron Washington barátságát. Sőt, az utóbbi – Törökországhoz és Iránhoz hasonlóan – egyre nagyobb érdeklődést mutat a BRICS-tagság iránt. Bár a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő csoport alapvetően gazdasági jellegű, a részes felek egyre inkább összehangolják külpolitikájukat. (Elég csak arra gondolni, hogy egyetlen tag, tagjelölt vagy megfigyelő státuszú állam sem csatlakozott a Moszkva elleni szankciókhoz.)

A világ súlypontjának keletre tolódását mutatja az is, hogy egyre aktívabban és határozottabban nyilvánul meg geopolitikai, biztonsági és gazdasági kérdésekben a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) és a Párbeszéd és Bizalomépítő Intézkedések Ázsiában Konferenciája (CICA). Nem mellesleg az SCO tagjai termelik meg a világ GDP-jének negyedét.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy Vlagyimir Putyin a közelmúltban írta alá az Orosz Föderáció új külpolitikai doktrínáját, amely az afrikai, de különösen az arab és a latin-amerikai országokhoz fűződő kapcsolatok megerősítésére fókuszál. Kína eközben rendezte a viszonyát Vietnammal, a Der Spiegel pedig már 15 éve arra figyelmeztetett, hogy Peking mindenkit megelőzve „vásárolja be magát” a szubszaharai térségbe. Törökország a türk tanács révén Közép-Ázsiában erősíti egyre jobban a pozícióit. Szaúd-Arábia megbékélt Iránnal, és a napokban írt alá egy 15 milliárd dollár összértékű kereskedelmi szerződést Dél-Afrikával.

A Jerusalem Post elemzőjének tehát igaza van: egy gyökeres fordulat tanúi vagyunk.

Kapcsolódó írásaink