Külföld

Szijjártó: Két évtizede Magyarországról eltűnt harang került elő az Egyesült Államokban

A magyar-amerikai együttműködés nyomán huszonegy év után az Egyesült Államokból visszaérkezett Magyarországra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájának korábban ellopott harangja – közölte Szijjártó Péter szerdán egy Facebook-bejegyzésben.

Szijjártó: Két évtizede Magyarországról eltűnt harang került elő az Egyesült Államokban
Szijjártó Péter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ezt követően napokon belül visszakerülhet Jásztelekre a harang, amelyet több mint két évtizede loptak el a kápolna tornyából – tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter.

Mint írta: a jászteleki Havas Boldogasszony-kápolna tornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját. A korabeli nyomozás nem vezetett eredményre, és több mint húsz év telt el, amikor is az Egyesült Államok Louisiana államában a helyi magyar közösség egy tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben.

A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott és az FBI-jal együttműködésben létrejött az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony-kápolna elveszettnek hitt harangját – írta a magyar diplomácia vezetője.

Az ügy háttere, hogy 2022 februárjában értesítést kapott „egy jászteleki feliratos harangról” a Külgazdasági és Külügyminisztériumon (KKM), majd a magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységén keresztül, hogy az ismeretlen származású harang az amerikai műkereskedelemben bukkant fel.

Objektum doboz

A műtárgyfelügyeleti hatóságnak sikerült a lopást és az országból történt, engedély nélküli kivitelt bizonyítania, és a tulajdonjoggal kapcsolatos iratokat, nyilatkozatokat összegyűjtenie, majd azokat az amerikai nyomozó szervek rendelkezésére bocsátania. A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy a lopott harangot az FBI végül lefoglalja – olvasható a bejegyzésben.

Kapcsolódó írásaink