Belföld

Szijjártó: Fél évre elegendő földgáztartalékkal rendelkezünk

A szerdai kormányülés előreláthatóan a nap nagyobb részében tart majd, hiszen számos fontos téma kerül napirendre, közülük is nyilvánvalóan a legfontosabb a háború és az elhibázott, kudarcot vallott brüsszeli szankciós politika nyomán kialakult európai energiaellátási válság – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy, a Facebook-oldalán közölt videóban szerdán reggel.

Szijjártó: Fél évre elegendő földgáztartalékkal rendelkezünk
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MH/Purger Tamás

A miniszter elmondta: a déli szállítási útvonalon, a Török Áramlat vezetéken keresztül továbbra is akadálytalanul és hiánytalanul zajlik Magyarország földgáz ellátása. Minden nap megkapjuk a Gazpromtól a hosszútávú szerződésben rögzített mennyiséget, és az ezen hónapra megállapodott plusz mennyiséget is. Így jelenleg már ötven százalékon áll a magyar tárolók feltöltöttsége a fogyasztáshoz képest, ami azt jelenti, hogy fél évre elegendő földgáztartalékkal rendelkezünk, ez az Európai Unióban kiemelkedő arány, tekintettel arra, hogy az európai tárolókban betárolt földgáz átlagosan átlagosan az európai fogyasztás 27 százalékát tudná fedezni.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozta újabb javaslatát az európai energiaválsággal kapcsolatban. „Sajnos azt kell mondjam, hogy ez egy újabb alkalmatlan, sőt veszélyes javaslat. Van egy nagyon egyszerű közgazdaságtani alapvetés, ami úgy szól, hogy ha egy adott termék mennyiségét egy piacon növeljük, akkor annak ára csökken, ha viszont az adott termék mennyiségét csökkentjük, akkor az ára nő. Ebből világosan következik, hogy mit is kellene tenni: növelni kellene az európai energiapiacon a földgáz mennyiségét, arra lenne szükség, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon, minél több földgáz érkezzen Európába" – fogalmazott.

Ehhez képest az Európai Bizottság javaslata azzal a veszéllyel jár, hogy tovább fog csökkenni az Európába irányuló földgázszállítások mennyisége. Hiszen az a bizonyos „ársapka”, az intézkedés, amit be akarnak vezetni egyértelműen azzal a következménnyel járna, hogy az oroszok leállítanák a földgázszállítást Európába. Ez a földgázmennyiség további csökkenését jelentené, ami meg az árak emelkedésével járna, tehát gyakorlatilag az Európai Bizottság javaslata pont az ellenkezőjét váltaná ki annak, mint amit elvileg akarnak. „Ezért ez a veszélyes javaslatot semmiképpen nem szabad alkalmazni„ - hangsúlyozta a miniszter.

Objektum doboz

Magyarország energiaellátásának biztonsága jelenleg két fontos alappilléren nyugszik – emlékeztetett Szijjártó Péter. Mint kifejtette, először is van egy hosszútávú gázvásárlási megállapodásunk a Gazprommal, így orosz forrásból évente 4,5 milliárd köbméter földgáz érkezése garantált. Másrészt pedig Európa egyetlen kelet-nyugati irányú, biztonságosan, zavartalanul, százszázalékos kapacitáson működő földgázvezetékén szerezzük be ma a magyarországi földgázszükséglet jelentős részét. Ez a Török Áramlat vezeték, amely Oroszországból Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül hozza a földgázt Magyarországra.

Szijjártó Péter egy jó hírt is megosztott. Egy néhány hete napvilágot látott információ szerint a Török Áramlat gázvezeték karbantartási, javítási, fenntartási munkáinak egy jelentős részéért felelős, Hollandiában bejegyzett cég exportlicenszét a holland hatóságok visszavonták. Ez ugyan azonnali veszélyt a Török Áramlat működése kapcsán nem jelentett, de hosszabb távon ez nyilvánvalóan nem lett volna megnyugtató helyzet, egyes karbantartási, javítási, fenntartási munkák elvégzése nehézségekbe ütközhetett volna. A külgazdasági és külügyminiszter – mint mondta – többször is konzultált holland energiaügyi miniszter kollégájával, Rob Jettennel, aki rendkívül korrekten állt ehhez a kérdéshez, kedden pedig arról értesítette, hogy a holland hatóságok megadták a Török Áramlat hollandiai cégének az exportengedélyeket. Ezt a Gazprom is megerősítette, ami azt jelenti, hogy a Török Áramlat vezeték működése a továbbiakban is teljes mértékben kiszámítható és biztonságos.

Az Északi és a Török Áramlat gázvezetékek
Az Északi és a Török Áramlat gázvezetékek
Fotó: MTI

Ez azért nagyon fontos – emelte ki a miniszter –, mert ma ez az egyetlen olyan vezeték Európában, amely keletről nyugatra szállít földgázt, és zavartalanul működhet, és ez az a vezeték, amelyen keresztül Magyarország földgázellátásának jelentős része is zajlik. Az Európai Bizottság javaslatát a mai kormányülésen meg fogják tárgyalni, ennek kapcsán Szijjártó Péter újfent leszögezte: a földgáz „ársapka” bevezetése Európa számára veszélyes, az eredeti célkitűzések szempontjából pedig teljesen alkalmatlan intézkedés.

Maratoni kormányülés 

A minisztere késő délutáni órákban közösségi oldalán a kormányülésről is posztolt:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink