Külföld

Megalakulhat a Fotográfiai Múzeum Marosvásárhelyen

Rendkívüli ülésen szavazták meg a marosvásárhelyi tanácsosok azokat a változásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a megyeszékhely elnyerje a 9,7 millió eurós uniós támogatást és létrehozza a Fotográfiai Múzeumot. Az épületből egy patikának és egy italboltnak kell kiköltöznie.

Megalakulhat a Fotográfiai Múzeum Marosvásárhelyen
Soós Zoltán polgármester: Minőségi csere történt, így az épület is szabaddá vált
Fotó: Soós Zoltán közösségi oldala

Megoldódni látszik a marosvásárhelyi Fotográfiai Múzeum ügye – írták meg szerdán az erdélyi lapok. Mint a cikkekből kiviláglik, a városi tanácsosok rendkívüli ülésen szavazták meg azokat a változásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a megyeszékhely elnyerje a 9,7 millió eurós uniós támogatást és létrehozza a régóta tervezett intézményt.

A Bolyai téren álló Domokos-házban jelenleg még egy-egy italbolt és gyógyszertár működik – ám ez utóbbi nem volt a település tulajdonában. Ahhoz, hogy a patika kiköltözhessen, szükség volt egy olyan helyiségre, amelyet fel lehet ajánlani neki cserében. Ezt a marosvásárhelyi Locativ lakásgazdálkodási vállalat már korábban meglelte a November 7 lakónegyedben, a Székely vértanúk utcában.

Soós Zoltán, a település polgármestere emlékeztetett, a tanácsosok idén június 20-án már szavaztak egyszer az kérdésről, ám az a határozat nem volt megfelelő, így most meg kellett ismételni az eljárást. Utalt rá, egyeztettek az épületrész tulajdonosával, aki támogatta az intézkedést, és megértette, hogy fontos Marosvásárhely számára, hogy megkapja a csaknem tízmillió eurós támogatást.

A polgármester hozzátette, egyeztető tárgyalásokat folytatnak a volt orvosi egyetemmel azért, hogy sikerüljön megpályázni egy huszonegymillió eurós uniós pénzalapot, amiből egy duális oktatási központot tudnának létrehozni.

Kapcsolódó írásaink