Külföld

Sztrájk nehezíti a vasúti közlekedést Hollandiában

Országos vasutassztrájk nehezíti a tömegközlekedést Hollandiában. A vonatok szinte teljesen leálltak Amszterdam környékén, a munkabeszüntetés miatt pedig nehezen elérhető a Schiphol nemzetközi repülőtér is.

Sztrájk nehezíti a vasúti közlekedést Hollandiában
Szinte teljesen üres állomás hétfő reggel az egyik Amszterdam környéki vonalon
Fotó: AFP/Ramon van Flymen

Előnyösebb kollektív szerződés reményében kezdtek országos sztrájkot előbb regionális, majd országos szinten az NS holland vasúttársaság dolgozói. Mint az AP hírügynökség hétfői tudósításából kiderül, a szerelvények szinte teljesen leálltak Amszterdam környékén, sőt, több nemzetközi járat sem közlekedik. Ezenkívül nehezen elérhető a Schiphol nemzetközi repülőtér is. Utóbbi honlapján arra buzdítja autókkal vagy taxikkal közlekedő utasait, hogy a fuvarjukat osszák meg másokkal.

A vasutasok magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelnek. A szakszervezetek szerint a munkaerőhiány rendkívüli nyomást helyez a dolgozókra, és jelentős béremelésre van szükség a Hollandiát is sújtó infláció miatt. Az ország északi részén indult sztrájk egyébként hétfő reggelre érte el Amszterdamot. A Thalys vasúttársaság a hírek kapcsán arra figyelmeztette partnereit, hogy a Párizst Brüsszelen át Amszterdammal összekötő járatai esetében komoly fennakadások várhatók – míg az Eurostar arról írt, hogy Londonból induló szerelvényei nem érik el a holland fővárost.

Kapcsolódó írásaink