Külföld

Hamarosan eldőlhet a pozsonyi kormány sorsa

Október 26-án tárgyalja az alkotmánybíróság Zuzana Čaputová beadványát, melyben az államfő a népszavazásra szánt első, azaz a kormány azonnali lemondására vonatkozó kérdésnek elbírálását kérte. A taláros testületnek hatvan nap alatt kell döntenie.

Hamarosan eldőlhet a pozsonyi kormány sorsa
Zuzana Čaputová beadványát még szeptember 21-én fogadták el Pozsonyban
Fotó: MH/Purger Tamás

Döntés születhet hamarosan a szlovák kormány sorsát érintő népszavazás kérdésében, miután a pozsonyi alkotmánybíróság közölte, október 26-án tárgyalja Zuzana Čaputová beadványát – olvasható a Bumm.sk szerdai tudósításában. A hír szerint az államfő a referendumra szánt első felvetés elbírálását kérte, amely a kormány azonnali lemondására vonatkozik.

A taláros testület határozatától függ, hogy egy vagy két kérdés szerepel majd a lapokon. Az taláros testületnek hatvan napja van dönteni – ám a határidő a beadvány benyújtásától, azaz szeptember 13-tól indult.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, az első népszavazási kérdés azt feszegeti, az emberek egyetértenek-e azzal, hogy a kormány azonnal nyújtsa be a lemondását. Čaputová alkotmányjogászokkal konzultált a kérdésről, ezt követően fordult a testülethez. A második a választási időszak lerövidítésére vonatkozik népszavazás útján vagy parlamenti határozattal. Az államfő megítélése szerint ez összhangban van az alkotmánnyal, és erről kiírja a népszavazást.

A Smer augusztus végén 406 039, a referendumot pártoló aláírást adott le az elnöki palotában. Az ellenzék célja az előre hozott választások mielőbbi kiírása.

Kapcsolódó írásaink