Külföld

Hadiállapotot vezet be Vlagyimir Putyin az annektált területeken

Egyhangú támogatásáról biztosította szerdán az orosz szövetségi parlament felsőháza Vlagyimir Putyin rendeletét. Az elnök hadiállapotot vezet be azon a négy ukrajnai területen, amelyet Oroszország szeptember végén egyoldalúan az állam területéhez csatolt.

Hadiállapotot vezet be Vlagyimir Putyin az annektált területeken
Az orosz erők fokozottabban védik a megszállt térségnél lévő határaikat (képünk illusztráció)
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Metin Aktas

Vlagyimir Putyin rendelete és az orosz szövetségi parlament felsőházának döntése alapján a korábbinál szélesebb jogkörökkel ruházzák fel a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni régióban lévő katonai erőket és a Moszkva által kinevezett adminisztratív vezetést – jelentette be szerdán az orosz média. Mint írták, Viktor Bondarev, a felsőház védelmi bizottságának elnöke időszerűnek nevezte a lépést és mint fogalmazott, „ez majd felgyorsítja a különleges katonai művelet céljainak teljesítését”.

Kiderült az is, a megszállt régiókkal határos orosz megyékben közepes, a többiben pedig alapvető készültségi szintet rendelnek el. Kivételt képez a központi- és a déli szövetségi körzet, ott fokozott szint lesz érvényben. Putyin azt is elrendelte, hogy a kormány hozzon létre különleges koordinációs tanácsot, amely az oroszországi régiókkal együttműködve fokozná Moszkva háborús erőfeszítéseit Ukrajnában.

Az elnök ezen túl rendeletet adott ki arról, hogy korlátozzák a ki- és belépést az Ukrajnával szomszédos nyolc oroszországi területen. Ezek Krasznodar, Belgorod, Brjanszk, Voronyezs, Kurszk és Rosztov, valamint a Krím és Szevasztopol, amelyeket 2014-ben vettek el Ukrajnától. Fontos megjegyezni, a szövegben nincsenek konkrét intézkedések, ám az elnök három napot adott a helyi rendfenntartó erőknek arra, hogy javaslatokat tegyenek ezekre. Ettől függetlenül az intézkedés (moszkvai idő szerint) csütörtök nulla órától érvényes lesz. Putyin azt is meghatározta, hogy a négy megszállt régióban hozzanak létre területvédelmi erőket.

A közszolgálati média közvetítette, amint az államfő a biztonsági tanács ülésén beszél a rendeletekről. Putyin azzal indokolta határozatát, hogy Kijev nem hajlandó tárgyalni Moszkvával, és hogy az ukrán erők továbbra is bombázzák ezeknek a régióknak a lakosságát.

„Az (ukrán) neonácik nyíltan terrorista módszereket alkalmaznak, szabotőröket küldenek a területünkre” – mondta. Kijelentette, hogy a frontvonalban harcolóknak érezniük kell az egész és egységes orosz nép támogatását. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte a RIA-Novosztyi hírügynökséggel, hogy nem zárják le Oroszország határait.

Bűntettnek nevezte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bevezette a hadiállapotot szerdán az Oroszország által megszállt ukrán területeken.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom