Külföld

Egyre butulunk, és nem látszik a folyamat vége

Megállt a fejlődés, sőt…

Csökken a föld lakosságának IQ-szintje. A baj nem jár egyedül, ugyanis egyre többen küzdenek depresszióval.

Egyre butulunk, és nem látszik a folyamat vége
A társadalom elbutulása a technológiai fejlődésünkkel egyenesen arányos (képünk illusztráció)
Fotó: dpa via AFP/David Inderlied

Az elmúlt negyed században megállt az emberek IQ-jának növekedése, sőt a folyamat enyhe csökkenésbe fordult át – jelentette ki a Yale Egyetem emeritus professzora, Martin Jan Stránský. Mint közölte, a számítógépek hasznosak arra, hogy megtaláljuk a tényeket és az információkat, azonban ezután ki kéne őket kapcsolni.

Nem lenne szabad napi hét órán keresztül bámulni a képernyőt, szörfözni az interneten és macskákat, kutyusokat, és botrányokat keresni – jegyezte meg a tudós. Szerinte emiatt butul el a társadalom és a 13 és 18 év közöttiek körében már hetvenszázalékos a depressziósok aránya.

Ennek oka, hogy az intelligencia és az elégedettség összefügg a problémamegoldó készséggel – fogalmazott. Szerinte olyan tevékenységeket végzünk, amelyek stimulálják az agyunkat, de nem gondoljuk át rendesen, nem beszélünk róluk eleget, és nem oldjuk meg a dolgokat.

Szerinte a közösségi média gyakorolja a legrosszabb hatást a fiatalokra, amely olyan, mint valami digitális heroin. A neurológus szerint a gyerekek naponta átlagosan hat órát töltenek okoseszközökkel, a 13 és 18 év közöttiek pedig még ennél is több időt. A gyerekek nyilván nem arra keresnek rá, hány lakosa van Uruguaynak, hanem azzal foglalkoznak, hogy mit csinál a szomszéd macskája – mondta.

Stránský beszélt a társadalmi izolációról is, amellyel a járványhelyzet alatt a fiataloknak meg kellett küzdeniük. Szerinte a gyerekek nemcsak intellektuális, de társadalmi-pszichológiai téren is visszafejlődtek. Hozzátette, a társadalom elbutulása a technológiai fejlődésünkkel egyenesen arányos, ezért is lenne fontos, hogy megmaradjunk embernek, és tartsuk a kapcsolatot barátainkkal és rokonainkkal.

Kapcsolódó írásaink