Külföld

Magáévá tette a magyar kormány álláspontját a The Economist

Eddig úgy tudtam, hogy a szankciókat azért hozzák, hogy Oroszország gazdaságát ellehetetlenítsék, de már a The Economist hasábjain is azt olvashatjuk, amire a magyar kormány régóta figyelmeztet: a nyugati szankciók többet ártanak Európának, mint Oroszországnak – hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Magáévá tette a magyar kormány álláspontját a The Economist
Orbán Balázs
Fotó: MH

Mint írja, a cikk szerint a szankciók megviselték ugyan az orosz gazdaságot, de a recesszió mára a végéhez közelít, ami a számokból is egyértelműen kitűnik.

A Goldman Sachs befektetési bank „aktuális aktivitási mutatójá”-ból világosan kiderül, hogy az oroszországi gazdasági aktivitás egyre élénkebb, míg a többi nagy európai országé lefelé ível.

A Nemzetközi Valutalap legutóbbi előrejelzése szintén Oroszország gazdasági felépülését igazolja. Míg az IMF áprilisban az orosz GDP 8,5 százalékos visszaesését jósolta 2022-re, ma már egy sokkal kezelhetőbb, 3,4 százalékos csökkenésre számítanak.

Mindez pedig arra utal, hogy Oroszország képes lesz fenntartani katonai kiadásait és folytatni a háborút Ukrajnával. A szankciók tehát egyértelműen nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Mindeközben Európának súlyos energia-vészhelyzettel és háborús inflációval kell megküzdenie, ezért sebesen halad gazdasági recesszió felé.

Itt az ideje, hogy Brüsszel átgondolja szankciós stratégiáját, mielőtt azzal teljesen térdre kényszeríti Európát. Most hatékony diplomáciára, tűzszünetre és mielőbbi békekötésre van szükségünk, ez az európaiak közös érdeke! – hívja fel a figyelmet Orbán Balázs.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink