Külföld

Tiszta víz kerül a pohárba Nagykikindán

Hamarosan tiszta ivóvízhez juthat Nagykikinda harmincnyolcezer lakosa. A szerbiai településen szerdán Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter személyesen tekintette meg az épülő szennyvíztisztító-telepet.

Tiszta víz kerül a pohárba Nagykikindán
Jelentős könnyebbséget hoz a lakosságnak a beruházás (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A következő évben az Európai Unió és Szerbia legmagasabb követelményeinek megfelelő, tiszta ivóvizet biztosítunk a nagykikindai polgároknak – hangoztatta szerdán a bánáti településen Tomislav Momirović. Mint a Vajdaság hírportálja, a Vajma.info közölte, belgrádi kormány építési, közlekedési és infrastrukturális minisztere a szennyvíztisztító telep építési munkálatait megtekintve arról beszélt, meg kell oldani Nagykikinda évtizedek óta tartó, arzénos és bórral teli vízzel kapcsolatos problémáját, „mert különben a település elveszíti a fejlődés lendületét”.

A harmincnyolcezer ember lakta városban jelentős, ötezret meghaladó a magyar népesség aránya. Tomislav Momirović a szerb hírügynökség, a Tanjug jelentése szerint azt mondta, a szennyvíztisztító technológiai szempontból nagyon összetett projekt, ezért a legjobb német szakértőket vonták be a munkába. A beruházás indulóértéke 9,6 millió euró volt, ám időközben az összes nyersanyag megdrágult. Ennek ellenére a belgrádi kabinet úgy döntött, hogy azt mindenképpen, sőt lehetőleg idő előtt be kell fejezni.

Kapcsolódó írásaink

Egyre többen halnak szomjan

ĀA víz világnapján a szakemberek a klímaváltozásra és a szennyezett ivóvíz veszélyeire hívják fel a figyelmet