Külföld

ENSZ: Oroszország tartózkodjon az erőszak fokozásától

A lakott területek és a polgári infrastruktúra közvetlen támadása háborús bűncselekmény

Az ENSZ és a bukaresti kilencek államfői is a hétfői orosz légicsapásokat a hadviselésre vonatkozó nemzetközi egyezményeket megsértésének, egyenesen háborús bűncselekménynek minősítik.

ENSZ: Oroszország tartózkodjon az erőszak fokozásától
Egy lakos ellenőriz egy megsérült autót egy rakétacsapás után Dnyiproban 2022. október 10-én, az orosz ukrajnai invázió közepette
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Az ukrajnai városokra mért hétfői orosz légicsapások megsérthették a hadviselést szabályozó nemzetközi egyezményeket, és háborús bűncselekménynek minősülhetnek, ha kiderül a szándékosság – jelezte az ENSZ kedden.

Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartózkodjon az erőszak fokozásától – mondta Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője egy ggenfi sajtótájékoztatón.

A tisztségviselő aláhúzta, hogy a lakott területek és a polgári infrastruktúra közvetlen támadása háborús bűncselekmény. A legfrissebb ukrán adatok szerint legalább 19-en meghaltak, és 105-en megsebesültek a hétfő reggeli támadásokban.

A szóvivő megjegyezte: az ENSZ-t aggasztja a tény, hogy egyes esetekben, úgy tűnik, szándékosan vették célba a polgári infrastruktúrát. Nyolc régióban több tucat lakóépület, valamint legalább tizenkét energetikai létesítmény szenvedett károkat – tette hozzá.

„Ez arra utal, hogy a légicsapások megsérthették a hadviselést szabályozó, nemzetközi humanitárius jogot” – hívta fel a figyelmet Shamdasani.

A tisztségviselő hozzáfűzte: az, hogy mivel az oroszok a tél közeledtével jelentős károkat okoztak az áramellátásban, ez további aggodalmakat vet fel a civilek és a legsérülékenyebb csoportok védelmére vonatkozóan.

Elítélik a bukaresti kilencek államfői ukrán városok tömeges orosz bombázását, amelyet a nemzetközi jog értelmében háborús bűncselekménynek tekintenek – derül ki a kilenc államfő közös közleményéből, amelyet a varsói elnöki hivatal tett közzé.

„Emlékeztetünk, hogy a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények soha nem évülnek el” – szögezi le közleményében a bolgár, a cseh, az észt, a magyar, a lett, a litván, a lengyel, a román és a szlovák államfő, akik közös közleményéhez Észak-Macedónia és Montenegró elnöke is csatlakozott.

„Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai bűncselekmények felelőseit” – hangsúlyozzák az államfők.

A bukaresti kilencek tagállamainak elnökei elfogadhatatlannak nevezik, hogy Oroszország képviselői atomfegyverek bevetésével fenyegetőznek. „Ezzel összefüggésben megerősítjük eltökéltségünket, hogy országainkat és szövetségeseinket megvédjük” – zárják közleményüket az államfők.

Hétfő reggel Oroszország az ukrán hadsereg beszámolója szerint 75 rakétát lőtt ki Ukrajna városaira, amelyek közül a légvédelemnek mintegy 40-et sikerült megsemmisítenie. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a csapások elsődleges célpontja az ország energia-infrastruktúrája, másodlagos célja pedig emberéletek kioltása volt. A kedd reggeli összesítés szerint a támadásokban 19 ember halt meg.

Kedden egy létfontosságú objektumot ért orosz rakétacsapás következtében a nyugat-ukrajnai Lviv egy része áram nélkül maradt – közölte Andrij Szadovij, a város polgármestere.

A Reuters hírügynökség egy helyi szemtanúra hivatkozva arról számolt be, hogy helyi idő szerint délben három robbanás volt hallható a városban.

A polgármester saját Telegram-csatornáján számolt be arról, hogy a rakétacsapás következtében Lviv 30 százaléka áram nélkül maradt, hozzátéve, hogy a város két kerületében a vízellátás is szünetel.

Az orosz rakétatámadások Lviv térségében is megrongálták az áramellátó hálózatot. Jevhenyij Jenin ukrán belügyminiszter-helyettes szerint kedd reggel még mindig nem volt áram a régió néhány településén.

Kapcsolódó írásaink