Külföld

A nők méhében „dőlhet el” az amerikai választás

Központi kampánytémává emelték a demokraták az abortusz kérdését

Félidős választásra készülnek az Egyesült Államokban, a demokraták pedig az előrejelzések szerint valószínűleg elveszítik szenátusi többségüket, és ezzel a Biden-adminisztráció is nehéz helyzetbe kerülhet. A baloldal ezért, mintegy tizenkilencre lapot húzva, az egyik legmegosztóbb témát, az abortuszt emelte a kampány középpontjába.

A nők méhében „dőlhet el” az amerikai választás
„A jövő abortuszellenes”, hirdeti egy tüntető táblája
Fotó: AFP/Anna Moneymaker

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának júniusi döntése óta sejteni lehetett, hogy a félidős választások – hangozzék ez bármilyen abszurdan – a nők méhében dőlhetnek el. Mint ismeretes, a testület a nyár folyamán felülvizsgálta az 1973-as, Roe kontra Wade ügyben hozott határozatát, és ezzel az abortuszt az általános jogok köréből kivonva visszautalta tagállami hatáskörbe, vagyis a helyi legiszlatúrákra bízta annak megítélését: engedélyezik-e, és ha igen, kinek, illetve mely esetekben elvetetni a gyermeküket.

Az apokaliptikus jóslatok ellenére a republikánus kormányzók közül csak kevesen nyúltak hozzá a hatályos szabályozáshoz, ráadásul bárki megteheti, hogy egy másik állam kórházában vagy abortuszklinikáján hajtatja végre a beavatkozást. Ennek ellenére a baloldal a kampány egyik fő témájává emelte a művi terhességmegszakítás kérdését – és nem véletlenül. A Pew Research felmérése szerint az USA lakosságának 61 százaléka úgy véli, az abortuszt bármely, de legalábbis a legtöbb esetben engedélyezni kell. Ugyanerre a regisztrált demokrata, valamint a demokratákkal alapvetően szimpatizáló, bár nem elkötelezett szavazók esetében a megkérdezettek 80 százaléka mondott igent, és a republikánus vagy inkább jobbra húzó választók 38 százaléka is úgy véli, a nők megkérdőjelezhetetlen joga dönteni a szívük alatt növekvő magzat sorsáról.

Ezen adatok azért is érdekesek, mert azt mutatják, hogy az elmúlt 15 évben a balliberális oldalon 17 százalékkal nőtt az abortuszpártiak tábora, miközben a jobboldalon az életpártiaké gyakorlatilag változatlan maradt.

A republikánus jelöltek többsége ezért igyekszik távol tartani magát a témától, egyes demokraták, például a New York-i Pat Rayan azonban odáig mentek, hogy a terhességmegszakítást a szülést megelőző utolsó pillanatig engedélyeznék. Az efféle őrült ötleteknek az ad súlyt, hogy a legfelsőbb bíróság fent említett döntése egyúttal a szövetségi szintű jogalkotás előtt is utat nyitott, vagyis a kongresszus a szenátus jóváhagyásával és az elnök ellenjegyzése mellett minden tagállamra kötelező jogszabályt alkothat. De erre jelenleg kicsi az esély. A FiveThirtyEight választási szimulációi szerint ugyanis novemberben az USA jogalkotása kettészakad: a demokraták megőrzik a többségüket az alsóházban, a szenátusi választásokon viszont a jobboldal, annak is leginkább a „trumpista” szárnya tarolhat, ami miatt több liberális elemző megkongatta a vészharangot, és azzal riogat, hogy az Egyesült Államok elindulhat a fasizálódás útján.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom