Külföld

Franciaországból már tízezer ukrán menekült hazatért

Leschi: Az ukrán menekültek eleve azzal a céllal érkeznek, hogy amint lehet, hazamennek

A francia állam mintegy tízezerre becsüli azon ukrán menekültek számát, akik miután menekültstátuszt kértek Franciaországban, hazatértek Ukrajnába – közölte hétfőn Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) vezetője az AFP hírügynökséggel.

Franciaországból már tízezer ukrán menekült hazatért
Az OFII igazgatója emlékeztetett arra, hogy az érkezők száma az elmúlt napokban jelentősen csökkent, számuk naponta jelenleg átlagosan 180-ra tehető
Fotó: AFP/Joel Saget

„Úgy gondoljuk, hogy tízezren (az ukrán menekültek) közül szeptember végén elmentek, a menekültkérelmi juttatásra jogosultak igazolványai alapján – mondta az illetékes, aki az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta először szolgált adatokkal a franciaországi ukrán menekülteket illetően.

„Mindez arra utal, ami a válság kezdete óta látható is, hogy az ukrán menekültek eleve azzal a céllal érkeznek, hogy amint lehet, hazamennek, míg mások folyamatosan jönnek-mennek Franciaország és Ukrajna között” – hangsúlyozta Didier Leschi.

Az OFII igazgatója emlékeztetett arra, hogy az érkezők száma az elmúlt napokban jelentősen csökkent, számuk naponta jelenleg átlagosan 180-ra tehető, amit a beiskolázott ukrán gyerekek száma is mutat: míg június végén közel 19 ezer ukrán gyerek járt iskolába Franciaországban, szeptember végén 18 500-an voltak – hívta fel a figyelmet.

A csökkenő tendencia ellenére jelenleg mintegy 107 ezer ukrán állampolgár részesül a menedékkérőknek járó juttatásokból – mondta Didier Leschi, aki szerint a háború kezdete óta a francia állam havi 27 millió euróval segítette a Franciaországba menekült ukránokat.

Kapcsolódó írásaink

Csaknem 11 ezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

ĀAz ukrán–magyar határszakaszon 5601-en léptek be vasárnap Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5345-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.